ΗΑριστοτελία Πελώνη στο Φόρουμ των Δελφών αναφερόμενη στην υγειονομική κρίση δήλωσε πως είναι παγκόσμια και πρωτόγνωρη, το μόνο παγκόσμιο γεγονός που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πρόταξε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνδρομή και τη συμβολή των επιστημόνων με τους οποίους συνεργάστηκε και εξακολουθεί να συνεργάζεται.
«Ενδεχόμενες ατέλειες αυτής της συνεργασίας δείχνουν ότι καμία απόφαση δεν είναι εύκολη ούτε για τους επιστήμονες που κάνουν τις εισηγήσεις τους, ούτε για την κυβέρνηση που λαμβάνει την τελική πολιτική απόφαση. Είναι μια συνεργασία που απέδωσε και αποδίδει. Είναι και μια καινούργια συνθήκη σε όλη αυτή την κρίση που ζήσαμε και ζούμε, από την οποία ελπίζω ότι θα βγούμε σύντομα. Είναι μια παρακαταθήκη που θα μείνει», συνέχισε. Η κα Πελώνη σημείωσε επίσης πως όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, καμία κυβέρνηση δεν είχε «manual» πώς να την διαχειριστεί και όλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πανδημία, ένα φαινόμενο δυναμικό και ασύμμετρο.
Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα και σήμερα γίνονται κατά μέσο όρο 80.000 ενώ σημείωσε ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ.
«Αυτά θα μείνουν. Άλλαξε και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού ως ενός μηχανισμού που θα προλαμβάνει ή θα παρεμβαίνει σε τέτοιες κρίσεις χωρίς να ψάχνει τι θα κάνει. Υπάρχει άλλη αντίληψη για το κράτος», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον τομέα της επικοινωνίας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρόταξε την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, μίλησε για ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και την επικοινωνίας τους, αλλά και για εγρήγορση. «Υπάρχουν πολλά επίπεδα επικοινωνίας. Από την επικοινωνία των περιοριστικών μέτρων ή την άρση τους, μέχρι τον εμβολιασμό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί συστηματικά στους πολίτες με έντεκα μηνύματα μέχρι σήμερα σε αυτή την κρίση», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν και πότε θα βγάλουμε τις μάσκες όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στις ΗΠΑ, είπε ότι θα το δούμε στην πορεία και έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα δούμε τι θα πουν και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί», συνέχισε ενώ τόνισε πως σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση «πρέπει να εξηγήσει κανείς και το επιστημονικό κομμάτι ώστε να καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι συμμέτοχοι για να βγούμε από την κρίση, ότι έχουν ρόλο, ότι η ατομική ευθύνη γίνεται κοινωνική ευθύνη», υπογράμμισε.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε ότι μπαίνουμε σε μια φάση πιο αισιόδοξη και πιο φωτεινή και λόγω των ανοιγμάτων και λόγω του εμβολιασμού. «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είμαστε προς το τέλος, όχι στο τέλος. Εκεί θα είμαστε όταν θα έχουμε ανοσία, όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό. Να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε, να μην ξεχνάμε να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα, να προσέχουμε είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε όχι. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό», υπογράμμισε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιπρόσθετα δήλωσε πως ενδυναμώθηκαν εν μέσω κρίσης οι έννοιες της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης ενώ απάντησε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Αυτά περί νεοφιλελευθερισμού είναι παρωχημένες αντιλήψεις. Ειδικά αυτή την κρίση η κυβέρνηση την διαχειρίστηκε με τρόπο που δεν είχε αριστερό ή δεξιό πρόσημο. Η κυβέρνηση προχώρησε μεταρρυθμίσεις εν μέσω κρίσης, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και άλλες. Διέρρηξε και κάποια στεγανά. Αποδείχθηκε ότι στην πραγματική κρίση, σημασία έχει να είσαι ταχύς, ειλικρινής και αποτελεσματικός. Θεωρώ ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε η παράταξη της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Αυτό είναι το πρόσημο στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και εκεί δεν χωρούν παρωχημένες ιδεολογίες περί νεοφιλελευθερισμού», τόνισε.
Η κα Πελώνη επανέλαβε ότι πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν το πρώτο μέλημα και πως στην πορεία ζυγίζονται και νέα εργαλεία και οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές παράμετροι. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα βγαίνουμε σταδιακά από αυτή την περιπέτεια», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση πότε οριστικά θα έρθει το τέλος αυτής της κρίσης απάντησε: «Δεν μπορώ να γίνω μάντης. Ελπίζω σύντομα. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και ορόσημο για τη συνέχεια».