Health

Έρευνα: Ισχυρότερη η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer σε 12 εβδομάδες παρά σε 3

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech έχει μεγαλύτερη επίδραση στην παραγωγή αντισωμάτων στους ηλικιωμένους εάν χορηγείται μετά από 12 εβδομάδες αντί για 3. Αυτό ανφέρει μια νέα βρετανική μελέτη.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου από τρεις σε δώδεκα εβδομάδες. Σύμφωνα με την Pfizer / BioNTech, δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για την υποστήριξη αυτού του μέτρου.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι η μέγιστη απόκριση αντισωμάτων μετά το δεύτερο εμβόλιο Pfizer αυξάνεται σημαντικά σε ηλικιωμένους όταν καθυστερεί σε 12 εβδομάδες", δήλωσε η Helen Parry του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης για έως και 12 εβδομάδες αύξησε την μέγιστη απόκριση στα αντισώματα 3,5 φορές σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο μετά από τρεις εβδομάδες.

Τα εμβόλια παράγουν επίσης Τ κύτταρα. Η μέγιστη απόκριση Τ κυττάρων ήταν υψηλότερη στην ομάδα με διάστημα τριών εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ενάντια στα πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με τον βαθμό προστασίας των ανθρώπων με βάση το πρόγραμμα δοσολογίας τους.

Η μελέτη εξέτασε 175 άτομα ηλικίας από 80 έως 99 ετών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR