Παρόλο που οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας έχουν σταματήσει, η ρητορική της δεν έχει αλλάξει προδικάζοντας σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Μαρτίου ζήτησε από την Τουρκία να αποφύγει προκλητικές ενέργειες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας και συμφώνησε σε μια «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη» επανέναρξη συνεργασίας με την Τουρκία, με πληροφορίες από nationalpost.com.cy.
Αυτή την στιγμή η Τουρκία δέχεται ένα “ισχυρό κύμα” εξάπλωσης του Covid-19 και τρομερών οικονομικών προβλημάτων.
Όλα αυτά όμως δεν εμποδίζουν την Τουρκία να συνεχίσει τις πολιτικές της για τον επαναπροσδιορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας” τονίζει ο Δρ Charles Ellinas ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council.
Η Άγκυρα πιέζει για την αποδοχή της δική της παράλογης εκδοχής για την ΑΟΖ και την προσφέρει ως καρότο στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου και ΗΑΕ και να ακυρώσει το γνωστό αγωγό.
Η Τουρκία δεν λαμβάνει εποικοδομητικά μέτρα για να επιλύσει τις διαφορές και εμμένει στις παράλογες απαιτήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στις διαφορές της με Ελλάδα και Κύπρο.
Βοηθό στο παράλογο σχέδιο της στην Μεσόγειο η Άγκυρα βρήκε στο πρόσωπο του Λίβυου μεταβατικού πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός της νέας προσωρινής Λιβυκής κυβέρνησης, Abdul Hamid Dbeibah, επιβεβαίωσε σε συνάντηση τον Απρίλιο στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν την υποστήριξή του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, παρόλο που δεν έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης και δέχεται εκτεταμένη διεθνή καταδίκη.
Ωστόσο, η Dbeibah προσπαθεί επίσης να επιτύχει ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Με το Ισραήλ δεν υπάρχουν ανανεωμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, ενώ με αφορμή το Τέμενος του Αλ Ακτσά χθες και σήμερα γυρίσαμε στην εποχή του Μαβί Μαρμαρά.
Οι Τούρκοι ζητούν πράγματα που είναι όχι μόνο παράλογα, αλλά αγνοούν εντελώς τον νόμο των Ηνωμένων Εθνών για τις θάλασσες.
Ο πρόσφατος ισχυρισμός ότι η Τουρκία μοιράζεται κοινή ΑΟΖ με το Ισραήλ είναι κάτι περισσότερο από παρανοϊκός και αβάσιμος, ενώ το Ισραήλ έχει καταστήσει απολύτως σαφές, ότι κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου είναι μη αποδεκτή.
Στην Αίγυπτο η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη έμφαση για την ομαλοποίηση της σχέσης της με το καθεστώς Αλ Σίσι.
Η Τουρκία προσέφερε στην Αίγυπτο μια συνθήκη που οριοθετεί τις αντίστοιχες ΑΟΖ με βάση τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και αγνοεί τα δικαιώματα της Κύπρου για την διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της.
Η Αίγυπτος απέρριψε την τουρκική πρόταση και επί του παρόντος τηρεί στάση αναμονής.
Το Κάιρο ανταποκρίνεται πολύ προσεκτικά στις κινήσεις της Τουρκίας, ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με τις ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα με μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού όλες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Σκοπός της Άγκυρας είναι να ακυρώσει το αγωγό East Med, ενώ το πιο επικίνδυνο θα είναι το τι θα κάνει αφού αποτύχει αυτή έκτακτου τύπου διπλωματία.
Οι περισσότεροι ειδικές αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι με την βοήθεια των Κινέζων και την ανοχή των Ρώσων, θα “βάλουν φωτιά’ στην Α.Μεσόγειο για να ακυρώσουν τον αγωγό και να πετύχουν μέρος του σχεδίου τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με πρόεδρο τον Ερντογάν είναι εφικτή και πιθανή μια τέτοια εξέλιξη ότι και να δηλώνουν πολλά ΜΜΕ.