Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τα "παίζει" όλα για όλα στην Α.Μεσόγειο ο Ερντογάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση για τη Λιβύη, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές
Η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφωνούν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των «ειλικρινών» συνομιλιών στο Κάϊρο και να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα.

Καθώς η Άγκυρα και το Κάϊρο ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών την Πέμπτη, η Τουρκία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τριμερείς συναντήσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη για να συμφωνήσουν σε αμφισβητούμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων μισθοφόρων, ανέφεραν αιγυπτιακές πηγές πληροφοριών.

CONTINUE READING

Σε κοινή δήλωση, η Αίγυπτος και η Τουρκία ανέφεραν ότι διεξήγαγαν «ειλικρινείς» συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν ανταγωνιστικές φατρίες, και για τη Συρία και την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ώθηση για την ανοικοδόμηση των κατακερματισμένων σχέσεών τους.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει ανταγωνιστικές φατρίες στη Λιβύη, όπου τα τουρκικά στρατεύματα και οι χιλιάδες μισθοφόροι που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία, υποστήριξαν την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον των δυνάμεων  του Στρατάρχη Χαφτάρ  που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

«Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Εξετάστηκαν διμερή ζητήματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου », ανέφερε η δήλωση.

"Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα."

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων έχουν ενταθεί από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός, με επικεφαλής τον τότε στρατιωτικό αρχηγό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

CONTINUE READING

Ο Μόρσι, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία δήλωσε την Πέμπτη ότι συμφωνεί ότι όλοι οι ξένοι μαχητές στη Λιβύη πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά η Άγκυρα έχει διμερή συμφωνία με τη κυβέρνηση της Λιβύης για την διατήρηση των στρατευμάτων της εκεί.

Η τουρκική αντιπροσωπία είπε επίσης στους Αιγύπτιους ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να παραδώσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ήθελε η Αίγυπτος, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ηγέτες διαμένουν πλέον νόμιμα στην Τουρκία, ανέφεραν οι αιγυπτιακές πηγές.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο, με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών, ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά κινήσεων προσέγγισης και από τις δύο χώρες για τη βελτίωση των στενών δεσμών.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βελτιώσει τους δεσμούς της με κάθε χώρα της περιοχής, όχι μόνο με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί προσεκτικά στις τουρκικές κινήσεις.

 

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ΟΗΕ-ΕΕ-ΗΠΑ πιέζουν για αποχώρηση  των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, αποφάσισε να αντιδράσει, αφού δεν επιθυμεί με τίποτε να αποχωρήσει από τη χώρα.

Για το λόγο αυτό επικαλείται διακρατική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης για παραμονή στρατευμάτων της στη χώρα, ενώ με την τριμερή σύνοδο που επιθυμεί και θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί, μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου-Λιβύης, θέλει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό μέτωπο το οποίο θα συμφωνεί με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Επιπλέον επιθυμεί να "τραβήξει" την Αίγυπτο από τη συμμαχία των χωρών, Ρωσία-ΗΑΕ-Αίγυπτο, που υποστηρίζουν τον Στρατάρχη Χαφτάρ με σκοπό την περαιτέρω απομόνωσή του.

Και τα δύο , δηλαδή την παραμονή των στρατευμάτων της στη Λιβύη και την αποστασιοποίηση της Αιγύπτου από τον Στρατάρχη Χαφτάρ που επιδιώκει να πετύχει , θέλει να το πουλήσει στη Δύση, έτσι ώστε να αδυνατίσει τη θέση Ρωσίας και Χαφτάρ στη Λιβύη και η χώρα να περάσει στη δυτική σφαίρα επιρροής προοδευτικά μετά τις εκλογές.

 

Τι όμως θα δώσει σε Αίγυπτο και Λιβύη η Τουρκία προκειμένου να πετύχει τα παραπάνω;

Μα φυσικά μεγάλο μέρος της  Ελληνικής και Κυπριακής  ΑΟΖ που περιλαμβάνονται μεταξύ Κρήτης-Λιβύης-Αιγύπτου- Κύπρου- Συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης.

Στην Λιβύη ήδη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο επιθυμεί η Τουρκία να διατηρήσει σε ισχύ, κλέβει και χαρίζει στη Λιβύη μεγάλο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, ενώ ένα εξίσου μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας στην υπόψη περιοχή το ιδιοποιείται παρανόμως η ίδια η Τουρκία. 

Το ίδιο θέλει να κάνει και με την Αίγυπτο, δηλαδή ένα νέο παράνομο μνημόνιο όπου να μοιράζονται Τουρκία και Αίγυπτος επίσης μεγάλο μέρος της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον στην Αίγυπτο η Τουρκία, πουλάει ότι θα μεσολαβήσει για σύσφιξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για την συμμετοχή της Αιγύπτου στις στρατιωτικές δραστηριότητες των χωρών του Μεσογειακού διαλόγου-ΝΑΤΟ, δίνοντας δείγμα γραφής στην Αίγυπτο περί των υποτιθέμενων καλών της προθέσεων.

Δεν αποκλείεται η Τουρκί

CONTINUE READING

να απεργάζεται την δημιουργία συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας με την Αίγυπτο, προκειμένου να κατοχυρώσει την Αίγυπτο σε θέματα ασφαλείας της, αφού η Τουρκία σκοπεύει να εγκατασταθεί για τα καλά στη Λιβύη διατηρώντας βάσεις χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρέμβει άμεσα στην Αίγυπτο με σχέδιο και προτάσεις. Οποιαδήποτε χρονοτριβή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος του Ελληνισμού.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR