Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις δικαιώθηκαν που προετοιμάστηκαν και λειτούργησαν την πρώτη μέρα – Κοσμοσυρροή σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ σχεδόν σε όλη τη χώρα – Προετοιμάζονται να μπουν στη «μάχη» και οι υπόλοιποι επαγγελματίες - Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ - Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το τέλος του lockdown – Ποιοι παίρνουν σειρά
Με τους καλύτερους οιωνούς επανεκκίνησε απο χθες η εστίαση. Λίγο η αργία και η χαλαρότητα του κόσμου, λίγο η διάθεση του να βγει να ξεσκάσει έξι ολόκληρους μήνες μετά το αναγκαστικό λουκέτο... και τα περισσότερα καταστήματα κατάφεραν να γεμίσουν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.
Από τα καφενεία και τα καφέ ως τα εστιατόρια, τις ταβέρνες... ακόμα και τα μπαρ, τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν την πίεση του χρόνου, η κίνηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες που κατάφεραν να προετοιμαστούν έγκαιρα ώστε να ανοίξουν, λαμβάνοντας και το ρίσκο των πρώτων ημερών, να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Και τούτο παρά τους ισχύοντες περιορισμούς, όπως η αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους και εξυπηρέτηση μόνο καθήμενων πελατών ή η απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής.Οι προσδοκίες μάλιστα για σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερες, όπως εξηγούσαν θεσμικοί φορείς της αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς, ειδικά στο κομμάτι των εστιατορίων υπάρχουν ακόμα περισσότερες κρατήσεις.
Άνοιξαν πάνω από 40.000
Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.
Οι θαρραλέοι πάντως δικαιώθηκαν αφού η κοσμοσυρροή χθες σε πιάτσες της πρωτεύουσας αλλά και αλλού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στα μαγαζιά στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι και την πλατεία Βαρναβα, τα καφέ και οι ταβέρνες ήταν γεμάτες από κόσμο. Το ίδιο και στα καταστήματα των περισσότερων δήμων της Αττικής.
Την τιμητική τους είχαν χθες εστιατόρια και ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής καθώς πολλοί συνδύασαν μία βόλτα στη θάλασσα με τον καφέ ή το φαγητό τους. Στο Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και τον Ωρωπό η κίνηση ήταν μεγάλη.
Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα καταστήματα του κέντρου, της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης και στα Λαδάδικα γέμισαν από κόσμο. Παρομοίως και οι κοντινοί παραθαλάσιοι προορισμοί του νομού, όπως η Ασπροβάλτα, ο Σταυρός και η Μηχανιώνα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτέλεσαν τα περισσότερα εστιατόρια της Χαλκιδικής που περιμένουν να ανοίξουν μετά τις 15 του μήνα όταν και προγραμματίζεται να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση κατεγράφη σημαντική κίνηση στα καταστήματα εστίασης σε όλη την Επικράτεια, απ’ την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά και απ’την Κέρκυρα ως τη Ρόδο.
Ακόμα και στα χωριά η επαναφορά των καφενείων ζωντάνεψε και πάλι τις πλατείες!
Σύμφωνα με τους θεσμικούς φορείς της εστίασης ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πλέον θα έχουν ανοίξει σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων που δικαιούται να επανεκκινήσει μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες επιχειρήσεις που είχαν επιλέξει να απέχουν τις πρώτες ημέρες.
Αιτήσεις για τις επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ
Καθώς μάλιστα εκτιμάται πως απ’ την ερχόμενη Δευτέρα, 10 του μήνα, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ με τις πρώτες εκταμιεύσεις να υπολογίζονται ως το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κάνουν reboot και οι επιχειρήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του Μάη, 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, πάσης φύσεως (ακόμα και franchise), που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους 20% πέρυσι θα λάβουν την επιδότηση με σκοπό τη χρήση της ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.
Τα self tests
Εξομάλυνση αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες και στο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αναφορικά με την δωρεάν διάθεση των self tests στους εργαζόμενους της εστίασης. Καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι ενημερώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα εργαστούν άμεσα είτε δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα self tests είτε επιβαρύνθηκαν με το αντίστοιχο αντίτιμο.
Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το τέλος του lockdown
Μετά τα ρολά που ανέβασαν καφέ, εστιατόρια και μπαρ έρχεται η σειρά και άλλων δραστηριοτήτων να επαναλειτουργήσουν.
Το επόμενο βήμα θα γίνει με τα σχολεία, καθώς από την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης.
Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.
Την ίδια μέρα, στις 15 του μήνα, αναμένεται να απελευθερωθούν επίσης οι υπερτοπικές μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό. Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη εκείνη την περίοδο αναμένεται επίσης να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το ωράριο των καταστημάτων εστίασης, υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες.
Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.