Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας η Novavax θα μπορούσε να παραδώσει μέχρι και 200 εκατ. δόσεις, παρέχοντας στην ΕΕ επαρκή εμβόλια για να ελέγξει τον κορονοϊό και ενδεχομένως να προστατευτεί απέναντι σε νέες παραλλαγές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει απευθείας ενημέρωση/ γνώση για τις συνομιλίες.
Η Novavax έκλεισε προκαταρκτική συμφωνία με την Ένωση τον Δεκέμβριο, μια η τελική συμφωνία έχει καθυστερήσει επειδή η αμερικανική εταιρεία δυσκολεύεται να προμηθευτεί κάποιες πρώτες ύλες, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε πως η Novavax έχει ακόμα προβλήματα παραγωγής, μα αυτό που έχει αλλάξει είναι πως τώρα έχουν πρόγραμμα παραδόσεων.
Η Novavax είπε στην ΕΕ σε συναντήσεις κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πως σχεδιάζει να στείλει τα πρώτα μικρά φορτία κατά τα τέλη του έτους, με τον κύριο όγκο να παραδίδεται το 2020. Οι δόσεις αυτές θα συμπληρώσουν μια μεγάλη προμήθεια εμβολίων από τις Pfizer και BioNTech.
Ανεξαρτήτως μιας πιθανής συμφωνίας, οι αγορές της ΕΕ είναι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του εμβολίου από τον ΕΜΑ, ο οποίος το εξετάζει από τον Φεβρουάριο. Ο ΕΜΑ δεν έχει δώσει ημερομηνία σχετικά με το πότε αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο, που δεν έχει εγκριθεί αλλού στον κόσμο.
Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση πως έχει εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις για να πιάσει τον στόχο του εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Ο ΠΟΥ λέει πως περίπου το 70% του πληθυσμού πρέπει να έχει ανοσία για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ κάνει σχέδια για τα επόμενα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει πως θα υπάρχουν αρκετά «boosters», εάν χρειαστούν, για να ελεγχθεί η Covid-19 και να αντιμετωπιστούν οι παραλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η ΕΕ έχει κλείσει μια μεγάλη συμφωνία με τις Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις το 2022 και το 2023.
Το βασιζόμενο σε πρωτεΐνες εμβόλιο της Novavax αποτελεί «εναλλακτική ή συμπλήρωμα» στο εμβόλιο mRNA της Pfizer, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, αν και θα είανι διαθέσιμο σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Από τα 200 εκατ. δόσεις που έχουν σχεδιαστεί, οι μισές θα είναι κατ'επιλογήν, και θα μπορούν να αγοραστούν αργότερα από την ΕΕ, εάν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Η γαλλική Sanofi, σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline, προσπαθεί επίσης να φτιάξει ένα εμβόλιο πρωτεΐνης και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο οι δοκιμές αντιμετώπισαν προβλήματα τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξή του.