World
Updated at:

Γαλλική και βρετανική αρμάδα σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο

Η  Βρετανία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στην Μαύρη θάλασσα τον Μάιο, για αυτό και το Λονδίνο στέλνει την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth στην Α.Μεσόγειο, με αποστολή να υποστηρίξει για κάποιο χρονικό διάστημα την παρουσία τους στην περιοχή.

Παράλληλα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα βρίσκεται στην περιοχή, δρώντας για την επιχείρηση διατήρησης ανοικτών θαλασσίων οδών.    

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες πιθανή κοινής δράσης των δύο ομάδων μάχης μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να δούμε το Βρετανικό αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο να υποστηρίζει τις δύο Βρετανικές Φρεγάτες στην Μαύρη θάλασσα για κάποιο διάστημα, αφού ο τελικός προορισμός του HMS Queen Elizabeth είναι ο Ινδικός Ωκεανός.

Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε επίσημα το πρόγραμμα για την πρώτη «παγκόσμια» ανάπτυξη της ομάδας μάχης του HMS Queen Elizabeth.

Για αυτήν την αποστολή, το αεροπλανοφόρο των Βρετανών θα συνοδεύεται από δύο αντιτορπιλικά τύπου Type-45 HMS Defender και HMS Diamond, καθώς και από δύο Φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου κλάσης Type-23, HMS Kent και HMS Richmond.

CONTINUE READING

Την ομάδα μάχης των μονάδων επιφανείας θα συνοδεύει ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute, αλλά και τα πλοία υποστήριξης RFA Fort Victoria και RFA Tidespring.

Η βρετανική αρμάδα θα συνοδεύει η ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen [σχεδιασμένη κυρίως για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής] καθώς και τον αμερικανικό αντιτορπιλικό USS The Sullivans.

Η αεροπορική ομάδα του HMS Queen Elizabeth αποτελείται από 18 μαχητικά αεροσκάφη F-35B, 8 από τα οποία είναι βρετανικά και 10 ανήκουν σε μοίρα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Επιπλέον, 14 ελικόπτερα βρίσκονται στο πλοίο, μεταξύ των οποίων 4 Wildcat [ανθυποβρυχιακού πολέμου], 7 Merlin Mk2 [ανθυποβρυχιακού πολέμου ] καθώς και 3 Merlin Mk4.Είναι γνωστό ότι η βρετανική αρμάδα θα ξεκινήσει με τελικό προορισμό την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, όπου θα επισκεφθεί  Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη.

Πριν όμως κατευθυνθεί προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, η ομάδα μάχης του HMS Queen Elizabeth θα πλεύσει για κάποιο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη δύο πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο τον επόμενο Μάιο.

Με την ευκαιρία το Βρετανικό αεροπλανοφόρο θα πλέει στην περιοχή μαζί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που συμμετέχει στην Επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian στη Μεσόγειο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με γαλλικές πηγές ότι τα αεροσκάφη  Rafale Marine και τα F-35B θα κάνουν κοινές ασκήσεις  για πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργόςάμυνας αναμένει πολλά από αυτήν την πρώτη ανάπτυξη της HMS Queen Elizabeth. «Όλο το έθνος μπορεί να είναι περήφανο για τους αφοσιωμένους άνδρες και γυναίκες του βασιλικού ναυτικού, που για πάνω από έξι μήνες, θα αποδείξουν στον κόσμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχωρεί, αλλά προχωρά μπροστά για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος του 21ου αιώνα».

Με λίγα και απλά λόγια, εκτιμάται ότι το Βόρειο Αιγαίο, σε ένα σενάριο πιθανών εξελίξεων των εντάσεων σε Α.Ουκρανία, Κριμαία, και Τουρκία, θα διαδραματίσει τρομερά σοβαρότατο ρόλο.

ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται για ένα ισχυρότατο μπραντεφέρ στην περιοχή μας, ενώ οι Τούρκοι σχεδιάζουν  πιθανότατα έρευνες στην Α.Μεσόγειο, δημιουργώντας μια πραγματικά “καυτή” περιοχή σε ολόκληρη την Μεσόγειο.     

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR