Cyprus issue

“Άρχισαν τα όργανα”! Ευρωπαϊκό ινστιτούτο προωθεί υποταγή στα τουρκικά σχέδια για το κυπριακό

Μετά την φαινομενική επιστροφή της Τουρκίας στην δύση, άρχισαν τα όργανα με έμμεσες πιέσεις ( μέσω δημοσιευμάτων) προς την Λευκωσία, ώστε να αποδεχθεί ότι βγει σε Γενεύη και Ν.Υόρκη αλλιώς θα χαθεί για πάντα το όνειρο της επανένωσης, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Νίκος Αναστασιάδης και Έρσιν Τατάρ, καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα,Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν σε ανεπίσημες συνομιλίες που συγκλήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η ΕΕ θα παραστεί επίσης υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.

Σύμφωνα με την Amanda Paul ανώτερη αναλύτρια σε ζητήματα πολιτικής στην Ευρώπη στο ινστιτούτο www.epc.eu, στόχος είναι να εκτιμηθεί εάν υπάρχει αρκετός κοινός χώρος για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της Κυπριακής σύγκρουσης.

Υπάρχει κάθε πιθανότητα η συνάντηση να τελειώσει με αδιέξοδο ή με τη μία πλευρά να αποχωρεί. Αυτό θα ήταν ένα φοβερό αποτέλεσμα, αφού κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Γιατί απέτυχε το ομοσπονδιακό μοντέλο; Οι διαπραγματεύσεις για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία διήρκεσαν πέντε δεκαετίες.Ωστόσο, η επίτευξη μιας συμφωνίας παρέμεινε αόριστη.

CONTINUE READING

Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν γεφυρώσει πολλούς τομείς στους οποίους διαφωνούσαν, τρία θέματα παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολα: (i) διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας · (ii) έδαφος και περιουσίες · αλλά και (iii) ασφάλεια-εγγυήσεις.

Η απόσυρση περίπου 35.000 Τούρκων στρατιωτών που σταθμεύουν στη Βόρεια Κύπρο, είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία.

Οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι μόνο η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν τα τουρκικά στρατεύματα ως δύναμη κατοχής και σημαντική απειλή για την ασφάλεια.

Η ανακάλυψη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα χωρικά του ύδατα, θα έπρεπε να χρησίμευε ως οικονομικό κίνητρο για συμβιβασμό.

Δυστυχώς όμως, περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο για τα αποθέματα φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων εναντίον της Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

Την ίδια στιγμή η διαρκής πίεση από την Άγκυρα στο νησί σε θέματα πολιτισμού, ταυτότητας, αξιών και κοσμικού τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων, εντείνονται.

Με τα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι άποικοι έφτασαν στο βορρά, αλλάζοντας το πολιτικό προφίλ και τη δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εάν η επιρροή της Άγκυρας συνεχίσει να αυξάνεται, ο Βορράς θα μεταμορφωθεί όλο και περισσότερο σε τουρκικό έδαφος, με τους Τουρκοκύπριους να γίνονται τελικά μειονότητα.

CONTINUE READING

Πράγματι, η απομόνωση του Βορρά οδηγεί νέους Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για την Ελλάδα. Παρά τους τεταμένους ελληνοτουρκικούς δεσμούς, η Αθήνα έχει ισχυρά κίνητρα για πρόοδο.

Χωρίς λύση, η εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη και όχι μόνο θα επηρεάσει την Ελλάδα έναντι της Ανατολικής Μεσογείου αλλά θα επιδεινώσει τομείς, όπως η μετανάστευση.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να στείλουν το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους ότι πρέπει να ενεργήσουν με σύνεση και να αποδεχτούν ότι το status quo χάνεται γρήγορα.

Ενώ οι συνέπειες αυτού θα έχουν αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή, οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα από άποψη πολιτικής, οικονομικής και ιδιαίτερα ασφάλειας, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της”, καταλήγει η ίδια.

Επισημαίνουμε σε πολλούς αναλυτές ότι οι Τούρκοι ότι και να γίνει επιδιώκουν τα δικά τους υπόγεια σχέδια, τα οποία αφορούν την κατάκτηση ολόκληρου του νησιού. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά συζητήσεις.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR