Society
Updated at:

Μέλη της επιτροπής για την τροπολογία-σκάνδαλο: ''Δεν χρειαζόταν τέτοια απόφαση''

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή που αφορά τις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι γίνονται πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους.

Μιλώντας για την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση, τόνισε ότι είναι εύθραυστη η κατάσταση και δεν έχουμε αφήσει πίσω το πρόβλημα. Απαντώντας σχετικά με τα λεγόμενα «κορωνοπάρτυ», είπε ότι η σκέψη ότι όλα πέρασαν είναι επικίνδυνο και θα προκληθεί 4ο κύμα όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί ή όπως έγινε στη Χιλή. Οι ηλικίες των 40 και κάτω είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στον ιό λόγω των εργασιακών συνθηκών, τον τρόπο που ζουν ακόμη και για οικονομικούς λόγους. Είναι όμως, όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, πιο ανθεκτικοί. 

 

Δηλώσεις Δερμιτζάκη  

 

Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται αυτή η τροπολογία, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες με τις ψήφους της ΝΔ, για το ακαταδίωκτο της Επιστροπής λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι «Δεν θα χρειαζόταν, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται αυτή η τροπολογία. Το γεγονός ότι χρειάζεται σημαίνει ότι υπάρχει μια γενικότερη ένταση κι όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι επιστήμονες δεν κάνουν πολιτική, οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν μία άποψη με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και υπάρχουν δύο επίπεδα σε αυτά: Το πρώτο είναι κατά πόσο αυτά τα επιστημονικά στοιχεία χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων βλέπει τα επιστημονικά στοιχεία όπως είναι. Το δεύτερο (επίπεδο) είναι ποια είναι η εκτίμηση που κάνει ο καθένας με βάση τα επιστημονικά στοιχεία».

«Όλοι συμφωνούμε στο πόσα κρούσματα έχει η Ελλάδα, όλοι συμφωνούμε στις ιδιότητες του ιού, αλλά το τι πρόταση θα κάνουμε όσον αφορά τα επόμενα βήματα στην κυβέρνηση, μπορεί να διαφέρει, διότι ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται την κοινωνία διαφορετικά. Εκεί, λοιπόν, αν υπήρχε νομική ευθύνη των επιστημόνων απέναντι σε αυτά, σας διαβεβαιώ ότι η πρώτη αντίδραση θα ήταν να μην δώσει κανείς την άποψή του και να πρέπει η κυβέρνηση "τυφλή" να παίρνει αποφάσεις», επισήμανε.

Μάλιστα, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική: «Στην Αμερική, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη τάση για μηνύσεις, υπάρχει προστασία για παράδειγμα των γιατρών. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Λόγω του γεγονότος ότι γίνονται πολλές μηνύσεις για κακή ιατρική πράξη σε γιατρούς στην Αμερική, πολλοί γιατροί αποφεύγουν να αναλάβουν δύσκολες περιπτώσεις σε χειρουργεία για παράδειγμα, διότι φοβούνται πως αν πεθάνει ο ασθενής, θα τους κάνουν μήνυση. Αυτό, ξέρετε, είναι ανάποδο από την επιστημονική πράξη. Δεν θα πρέπει ο επιστήμονας να φοβάται».


Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown, είπε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί, αλλά θα ήθελε κάποια πράγματα να ανοίξουν νωρίτερα.

Ως παράδειγμα έφερε τις μετακινήσεις, λέγοντας πως θα ήταν καλύτερο να επιτρέψουμε στους κατοίκους των αστικών κέντρων να μετακινηθούν για το Πάσχα, αφού εκεί θα συγχρωτιζόντουσαν σε μεγαλύτερους και πιο ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, είπε ότι και η εστίαση θα έπρεπε να ανοίξει γρηγορότερα, ώστε να μην βλέπουμε τις επικίνδυνες εικόνες με τα κορωνο-πάρτι και να δοθεί κυρίως στους νέους, η δυνατότητα να πιούν το ποτό τους σε ένα κατάστημα όπου θα τηρούνται οι κανόνες.

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα κι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξηγώντας ότι το ποσοστό της ανοσίας στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη στο 25%, από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει και αυξάνεται καθημερινά. Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα, ώστε να βοηθήσει στην ομαλή πορεία του τουρισμού.

Τέλος, ο κ. Δερμιτζακης μιλώντας για τα εμβόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είναι το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του κορωνοϊού και είναι απολύτως ασφαλή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR