Middle East

''Πόλεμος'' Τουρκίας-ΗΠΑ - Τσαβούσογλου: ''Μην αναγνωρίσετε την γενοκτονία των Αρμενίων''

"Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη.

"Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν νομικά δεσμευτική, ενώ θα είχε αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας", δήλωσε ο Çavuşoğlu.

"Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνουν τις σχέσεις ακόμη χειρότερες, η επιλογή είναι δική τους" είπε. "Αν λένε ότι έχουμε ήδη τις διαφορές μας, ας επικεντρωθούμε σε αυτές και να τις επιλύσουμε, τότε φυσικά θα έχουμε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση".

Η αναγνώριση γενοκτονίας ήταν μέρος της "πλατφόρμας" του Μπάιντεν στην προεδρική περίοδο το 2020 και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να υλοποιήσει την μακροχρόνια υπόσχεση φέτος. Πέρυσι, και τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκριναν ψηφίσματα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων με συντριπτική πλειοψηφία, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην επίσημη αναγνώριση.

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι τα γεγονότα της περιόδου 1915-1923, η μαζική δολοφονία και η απέλαση Αρμενίων και άλλων μικρότερων μη μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων από την Ανατολία με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, πληροί τον ορισμό της γενοκτονίας.

Διοικητικά όργανα σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βραζιλίας, έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Τουρκία δέχεται ότι υπήρξαν κάποιοι θάνατοι, αλλά υποστηρίζει ότι ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος και ότι δεν ήταν συστημικοί ή ενορχηστρωμένοι. Η Άγκυρα αντιτίθεται έντονα σε όλες τις προσπάθειες αναγνώρισης διεθνώς.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ορισμένοι αναλυτές έχουν ερμηνεύσει ως πιθανό σήμα αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας στις 24 Απριλίου, την ημέρα που άρχισαν οι απελάσεις Αρμενίων διανοουμένων της Κωνσταντινούπολης.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

"Λόμπι στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που υποστηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα της αμερικανικής κυβέρνησης στην Τουρκία, δεν αντισταθμίζουν «το κόστος να δοθεί άφεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση της εκστρατείας του να αναγνωρίσει τους Αρμενίους Γενοκτονία", έγραψε ο Μάικλ Ρούμπιν, στο National Interest τη Δευτέρα.

"Καμία από τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον δεν δικαιολογεί διαστρέβλωση ή συγκάλυψη", δήλωσε ο Ρούμπιν.

Στις 24 Απριλίου του περασμένου έτους, στην 105η επέτειο των εκδηλώσεων του 1915 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,  ο υποψήφιος  για την Προεδρία Μπάιντεν έγραψε στο Twitter, «Εάν εκλεγώ, Δεσμεύομαι να υποστηρίξω ένα ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και θα καταστήσει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα κορυφαία προτεραιότητα».

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει παρόμοιες υποσχέσεις, μόνο για να τις ξεχάσουν «όταν μπήκαν στον εκτελεστικό κλάδο», πρόσθεσε ο Ρούμπιν.

Υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, που ισχυρίζεται ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται συνεχή πρόσβαση στην αεροπορική βάση Incirlik στη νότια Τουρκία, και πολλοί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιτεθεί στην ανατολική Μεσόγειο εάν ανταγωνίζεται, σύμφωνα με τον Ρούμπιν.

«Αν δεν αναγνωριστεί η Αρμενική γενοκτονία αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την  επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο εναντίον της Αρμενίας αλλά και εναντίον των Κούρδων και της Κύπρου», δήλωσε ο Ρούμπιν

Ο Ρούμπιν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να σταματήσει να αναγνωρίζει μόνο, αλλά πρέπει να «προχωρήσει περισσότερο» και να υποστηρίξει την ανέγερση μνημείων για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Άγκυρα και το Μπακού . Υπάρχει ήδη ένα στο Ερεβάν.

Η υποστήριξη για τα μνημεία θα έδειχνε ότι «η αναγνώριση της γενοκτονίας εκτείνεται πέρα ​​από τη ρητορική» και «απομακρύνεται από την ιστορική τύφλωση που προκάλεσαν δεκαετίες τουρκικών υποκινήσεων», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR