Society

Δημόπουλος: Tι είναι η αυτοάνοση θρόμβωση που έβαλε ''φρένο'' στο εμβόλιο

«Υπάρχουν 39 περιστατικά μετά από χορήγηση εμβολίου, που προκαλούν ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται αυτοάνοση θρόμβωση, 5-25 μέρες μετά τη χορήγηση του» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, σχετικά με έκθεση που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού.

Οι θρομβώσεις, είπε, προκλήθηκαν σε σπάνια σημεία όπως τις φλέβες, τον εγκέφαλο ή την πυλαία φλέβα, από εμβόλια τύπου Αstrazeneca και Johnson & Johnson.

«Μία στις 100.000 ή 1 στις 500.000 εμβολιασμών οι επιπτώσεις, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Με βάση αυτά εξηγείται η απόφαση το πάγωμα των εμβολίων Johnson & Johnson, εν αναμονή του πορίσματος του ΕΜΑ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε μια αιτιοπαθογενετική σχέση για την ανάπτυξη του σπάνιου συνδρόμου.

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις οδηγίες που έχουμε από τις αρμόδιες αρχές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα self – test. «Ο έλεγχος της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμένων, από τον αριθμό των μαζικών τεστ και από την τήρηση των μέτρων. Βάζουμε όλα αυτά μαζί εάν οι συνθήκες επιτρέπουν αποφάσεις σχετικά με το ‘’Πάσχα στο χωριό’’».

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι τα self – test δεν είναι επικίνδυνα ούτε «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό τους».

«Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να υπάρχει αποκλιμάκωση»

Σχετικά με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, ανέφερε πως ακόμα και αν σταματήσει απότομα η μετάδοση του ιού, θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να υπάρχει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και έξω από καταστήματα που πουλάν ποτά take away, είπε ότι «υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Είναι πλημμελής η τήρηση των μέτρων».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα της εστίασης να δώσει μια λύση σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση με συγχρωτισμό που προκύπτει από το πουθενά στο πουθενά και δεν μπορεί να ελεγχθεί» συμπλήρωσε.

CONTINUE READING

Τέλος, στο ερώτημα εάν χρειαστεί και 3η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο καιρό κρατά η ανοσόα. «Μπορεί να περάσουμε σε εποχικότητα, όπου θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός για κορωνοϊό. Το επείγον φλέγον θέμα είναι να ελεγχθεί η πανδημία».

Τι λέει καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας

«Όσοι έκαναν 1η δόση με Astrazeneca και δεν είχαν παρενέργεια πρέπει να κάνουν και 2η δόση με Astrazeneca για να εξασφαλίσουν την ανοσία» δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

Παράλληλα, είπε ότι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR