World

Η απόλυτη «σιγή» από τις Βρυξέλλες για το "θερμό επεισόδιο" Δένδια – Τσαβούσογλου

Η ΕΕ δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το "θερμό επεισόδιο" μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγές της ΕΕ δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο αναφορικά με τα όσα διεξήχθησαν κατά τις κοινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

Όπως τόνισε οι πηγές, σε σχόλιό τους στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται για το τι λέγεται κατά τις κοινές δηλώσεις, αλλά «για το τι ειπώθηκε» στις ιδιωτικές συνομιλίες των δύο υπουργών. Επεσήμαναν, παράλληλα, πως οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, ζήτησαν να αποφεύγονται οι μονομερείς κινήσεις.

Να υπενθυμιστεί πως ο διάλογος μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες στην Άγκυρα, ήταν ιδιαίτερα έντονος.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα στη Θράκη και ο κ. Δένδιας τον διόρθωσε, ζητώντας να αποφεύγονται οι προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών.

Ο Τσαβούσογλου, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και σχολίασε πως ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που έκανε «προκλητικές δηλώσεις»

Μάλιστα, την ίδια ώρα υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει τη μειονότητά μας στη Θράκη και αυτό είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε αντίθεση με την Τουρκία που αποδέχεται ως "Ρωμιούς" τις μειονότητες της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δηλώσεις της Ε.Ε. δεν αφορούν το διεθνές Δίκαιο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και έκανε λόγο για «ελληνικές τακτικές επαναπροώθησης».

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα» προσθέτοντας πως η Άγκυρα «έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Νίκος Δένδιας παρέπεμψε στη Συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει η Τουρκία «είτε της αρέσει είτε όχι».

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ξανά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών καθώς «πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσουμε τον καυγά ή αν θα κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».

Τότε, ο κ. Δένδιας απάντησε ξανά στον Τούρκο ομόλογό του λέγοντας ότι «ο στρατός κοστίζει χρήματα, δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο, υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι στα νησιά;».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR