Ο επικεφαλής των Κατεχομένων Έρσιν Τατάρ συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Holl Lute και συζήτησε το κυπριακό, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης αυτό το μήνα, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Ο Τατάρ επανέλαβε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ, το γνωστό τροπάριο για την δημιουργία δύο κρατών, ενώ ουσιαστικά έδειξε και την απέχθεια Τουρκίας και Κατεχομένων για τις συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μιλώντας ο Τατάρ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Λούτε είπε: «Αυτό που θέλουμε για τον Τουρκοκυπριακό ο λαό είναι να διατηρήσει την ύπαρξή του με βάση την ισότητα, να προστατεύσει την ύπαρξη του κάτω από τη στέγη της ΤΔΒΚ, την ασφάλειά μας, την ευημερία μας και την ειρήνη μας”.
Η συνάντηση αυτή αφορά την επερχόμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Τατάρ σημείωσε ότι η Λούτε πιέζει για ένα άτυπο συνέδριο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. αφού θα ήταν η πρώτη συνάντηση που θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.
“Ο Τουρκοκύπριος λαός θέλει πάντα μια συμφωνία για την Κύπρο με βάση την ισότητα”, δήλωσε ο Τατάρ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία για το Κυπριακό εδώ και 50 χρόνια.
“Τώρα μπορεί να υπάρξει μόνο μια βιώσιμη συμφωνία με την καθιέρωση σχέσης μεταξύ δύο κρατών. Τους εκφράσαμε [Λούτε και την ομάδα της] ότι δεν θα ήταν εύκολο να διατηρηθεί μια δομή κάτω από την οροφή μιας ενιαίας κυριαρχίας, η οποία είχε δοκιμαστεί πολύ πριν, χωρίς να επιτευχθεί αποτέλεσμα, όπως στο Σχέδιο Ανάν και Crans-Montana”, δήλωσε ο Τατάρ.
Ο ίδιος τονίζοντας ότι υπερασπίζεται τις απόψεις του «δυνατά και καθαρά», είπε ότι «η άλλη πλευρά μπορεί να πει διαφορετικά πράγματα, η Κύπρος σήμερα δεν είναι η παλιά Κύπρος, ενώ η σημερινή Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος».
Η αλήθεια όμως είναι ότι η κατάσταση στο κατεχόμενη τμήμα του νησιού δεν είναι αυτή.
Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων προτιμά έναν ομοσπονδιακό διακανονισμό στην Κύπρο ως την ισχυρότερη επιλογή, ενώ οι Τούρκοι έποικοι προτιμούν την προσάρτηση από την Άγκυρα ως την καλύτερη επιλογή σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα.
Περισσότεροι από τους μισούς (53,2%) των Τουρκοκυπρίων απέρριψαν την προσάρτηση του Βορρά από την Τουρκία, αν και ένας στους πέντε σε αυτήν την ομάδα απάντησε ότι θα υποστήριζαν σθεναρά αυτό το μοντέλο. Από την άλλη πλευρά, για το 44,2% των εποίκων, αυτή ήταν μια ικανοποιητική επιλογή. Ωστόσο, μια μεγάλη ομάδα εποίκων, σχεδόν ένας στους τρεις, αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτήν την επιλογή, ανέφερε η έκθεση.
Το ζήτημα είναι απλό, αφού πραγματικά οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν το καθεστώς Ερντογάν και την Άγκυρα, και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει τις εξελίξεις σίγουρα τα επόμενα χρόνια, ότι και να λένε “μαριονέτες” τύπου Ε.Τατάρ.