Τα κινεζικά εμβόλια κατά του Covid-19 έχουν μικρή επίδραση. Αυτό δήλωσε στις 10 Απριλίου ο Γκάο Φου, διευθυντής του Κινεζικού Γραφείου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Είναι σπάνιο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πεκίνου να βγει και να επισημάνει την αποτυχία του καθεστώτος: ειδικά για το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο Xi Jinping αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
Για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, ο Γκάο πρότεινε τη χορήγηση διαφορετικών εμβολίων στον ίδιο ασθενή, αύξηση του αριθμού των δόσεων που εγχύθηκαν από δύο σε τρεις και αλλαγή του διαστήματος μεταξύ των δόσεων.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει αναπτύξει τέσσερα εμβόλια. Τα εμβόλια που παράγονται στη Δύση όπως των Moderna, Pfizer-BioNTech και η AstraZeneca είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα εμβόλιο πρέπει να είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματικό για να διανεμηθεί.
Μετά τη διαφημιστική εκστρατεία που προκλήθηκε από την παρέμβασή του στο Τσενγκντού (Σιτσουάν), ο Γκάο προσπάθησε να διορθώσει τα λεγόμενά του. Σε μια συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική Global Times , ο Κινέζος επιστήμονας είπε ότι τα λόγια του έχουν παρερμηνευθεί και ότι "τα επίπεδα προστασίας των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι μερικές φορές υψηλά και μερικές φορές χαμηλά".
Ο κινεζικός Τύπος αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά σχόλια του Γκάο.
Πολλοί ξένοι εμπειρογνώμονες επέκριναν τη διαδικασία με την οποία η Κίνα ενέκρινε τα εμβόλια της δικής της παραγωγής, η οποία θεωρείται λιγότερο διαφανής από εκείνη που υιοθετήθηκε στη Δύση.
Οι δηλώσεις του Γκάο αποτελούν πρόβλημα για όλες τις χώρες (60 σύμφωνα με το Πεκίνο) που έχουν λάβει ή αγοράσει κινεζικά εμβόλια δωρεάν. Η Κίνα είναι η χώρα που εξάγει τις περισσότερες δόσεις αυτών των φαρμάκων , παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη λάβει την αναγνώριση της εγκυρότητας και της αποτελεσματικότητας από τον ΠΟΥ. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο Covax, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού των αναπτυσσόμενων χωρών.