Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν διαθέτει «καμία πληροφορία σχετικά με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης» σε παράνομα δείπνα, για τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα.
Ο σεφ Κριστόφ Λερουά, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι οργάνωσε αυτά τα πολυτελή δείπνα, επιβεβαίωσε, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Φραντέ, ότι αυτά τα δείπνα ήταν νόμιμα και κανένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «όλοι εκείνοι που έχουν ευθύνες πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση» στον σεβασμό των μέτρων κατά της Covid-19, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα επιδειχθεί «καμία ανοχή» προς τους παραβάτες, επισήμανε ο Ατάλ.
Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «προσήλωσή του να μην καταλήξουμε σε μια κοινωνία καταγγελιών και μόνιμης συκοφάντησης», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην οικία του στο Παρίσι, ο Λερουά «μπόρεσε να παραδώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγράφων με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες του παρασχέθηκαν, όπως επιτρέπει ο νόμος, σε ιδιωτικές κατοικίες και όχι σε χώρους που υποδέχονται κοινό, τύπου εστιατορίου», σημείωσε ο Τιερί Φραντέ, σε ένα δελτίο τύπου.
«Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με όσα έχουν λεχθεί με τρόπο ελάχιστα επαγγελματικό, κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν συμμετείχε στα γεύματα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, όπου καταγγέλλεται «μια άσχημη διαδικασία» σε βάρος του πελάτη του.
Η προβολή την περασμένη Παρασκευή ενός ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με παράνομα δείπνα στο Παρίσι προκάλεσε έντονη διαμάχη το Σαββατοκύριακο, με έναν από τους διοργανωτές, που κατονομάστηκε ως ο Γάλλος συλλέκτης Πιερ Ζαν Σαλανσόν, να επιβεβαιώνει ότι «δείπνησε μέσα στην εβδομάδα σε δύο τρία παράνομα εστιατόρια», όπου συνάντησε «υπουργούς».
Έκτοτε, ο Σαλανσόν ανακάλεσε τις δηλώσεις του, εξηγώντας πως ήθελε να κάνει «χιούμορ».
Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για ένα δείπνο «με ένα μενού με χαβιάρι και σαμπάνια» στην τιμή των «220 ευρώ ανά άτομο». Προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιδράσεις της πολιτικής τάξης και οδήγησε στην έναρξη έρευνας.