Politics

Πελώνη για AstraZeneca: Μέχρι αύριο η απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έρχεται μετά τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία θεωρεί πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια δε, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ήταν σαφής πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε νωρίτερα από την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί, υπογράμμισε πως «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες, το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Σε κάποιες χώρες έχουν τεθεί ηλικιακοί περιορισμοί. Οι επιστήμονές μας θα αποφασίσουν σήμερα ή αύριο αλλά τονίζω ότι το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στον covid-19».

H ενημέρωση της κ. Πελώνη

https://youtu.be/qZD_IMIC9b0

To πόρισμα του ΕΜΑ

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
  • Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.
  • Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.
  • Ανθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα θρομβώσεων και χαμηλών αιμαπεταλίων.

Συγκεκριμένα η Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι εμβολιασθέντες όσο και το ιατρικό προσωπικό να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και των συμπτωμάτων αυτών των σπάνιων θρομβοεμβολικών διαταραχών, έτσι ώστε να τις εντοπίζουν γρήγορα και να ελαχιστοποιούν πιθανούς κινδύνους. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων  και θα προχωρήσουμε σε νέες συστάσεις εάν κριθεί αναγκαίο επί τη βάσει επιστημονικών και στέρεων δεδομένων. Όταν εκατομμύρια άνθρωποι λάβουν αυτά τα εμβόλια, πολύ σπάνια περιστατικά μπορούν να συμβούν, τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί κατά τις κλινικές δοκιμές».

CONTINUE READING

– Συνολικά και επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή έως τις 4 Απριλίου, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις.

Ειδικότερα:

  • Παρατηρήθηκε ότι οι θρομβώσεις συμβαίνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου, την κοιλιακή χώρα και τις αρτηρίες.
  • Ο EMA έχει ζητήσει νέες μελέτες προς συμπλήρωση των ήδη υφισταμένων και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα
  • Μία πιθανή εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων, χαμηλών αιμοπεταλίων είναι η ανοσολογική απόκριση.
  • Οι κίνδυνοι από το εμβόλιο AstraZeneca εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.
  • Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια που έχουμε καθώς οι παρενέργειες είναι σπάνιες.
  • Τα περιστατικά θρομβώσεων θα διερευνηθούν περαιτέρω.
https://youtu.be/R44xKGOZ0kQ

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR