Health

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Να προστεθούν οι θρόμβοι αίματος που προκλήθηκαν σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος αξιολόγησε τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων μετά τον νέο γύρο ανησυχίας παγκοσμίως από δηλώσεις αξιωματούχου του περί πιθανής σχέσης του εμβολίου με το συγκεκριμένο πρόβλημα και επιβεβαίωσε τη σχέση αυτή.

Ο ΕΜΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες αναγνώρισε πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων εκτιμώντας ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια» και τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό».

Ο Οργανισμός δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.


Η ηλικία και το φύλο δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου


«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε.

Όπως ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ (PRAC), Σαμπίνε Στράους, «αν και οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, λόγω διαφορετικών τρόπων χρήσης του εμβολίου σε διαφορετικές χώρες, δεν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία και το φύλο ήταν σαφείς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες».

Η Στράους επισήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι εμβολιασμένοι να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να αναζητούν πιθανά συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή διενήργησε έλεγχο σε 62 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και σε 24 περιπτώσεις θρόμβωσης σπληνικών φλεβών που αναφέρονται στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα στις 22 Μαρτίου 2021, 18 από τις οποίες ήταν θανατηφόρες.


Αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου.

Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους.


Η θέση του ΠΟΥ

CONTINUE READING

Ευλογοφανής όχι όμως επιβεβαιωμένη» είναι η συνάφεια μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των «σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια», σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας των Εμβολίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες, προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο ΠΟΥ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.


Πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα ανοσοποίησης – «Συντονισμένη απάντηση» ζητεί η ΕΕ
Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν ότι οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τα προγράμματα ανοσοποίησης και θα χρειαστεί μια συντονισμένη απάντηση, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση αυτή (του ΕΜΑ) θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19» αναφέρει το κείμενο αυτό. Η επιστολή στάλθηκε από την Πορτογαλία, τη χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ως πρόσκληση προς τους υπουργούς Υγείας για την έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους που ακολούθησε.

«Η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ θα είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση», προστίθεται στην επιστολή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση των εμβολίων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως η Γερμανία που συστήνει να χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 60 ετών. Η Γαλλία προτείνει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Πολλές χώρες ωστόσο δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό.

Η πορτογαλική προεδρία αναφέρει στην επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας ότι ελπίζει να υπάρχει «μια κοινή αντίληψη» για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.


Προβληματισμός Κικίλια στο έκτακτο συμβούλιο


Tο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca συζητήθηκε το βράδυ στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Βασίλη Κικίλια.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.


Οι αντιδράσεις των χωρών


Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα αναφέρει το RTL.

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει μια εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, λόγω μιας «εξαιρετικά» σπάνιας παρενέργειας εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων, συνέστησε σήμερα η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας.

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού και σπάνιων περιπτώσεων θρομβοεμβολών. Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR