Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι ήταν πολλαπλά τα χθεσινά γεγονότα στη Λέσβο και πως δεν υπήρχε είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Καλέσαμε την Τουρκία να διακόψει την ενέργεια και να τους πάρει πίσω. Τους πήρε όλους τελικά πίσω».
Μάλιστα επισήμανε, πως η Ελλάδα θα αντιδράσει τη Δευτέρα με επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η Συνθήκη της Γενεύης αναφέρεται σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και φεύγουν λόγω κινδύνου, όχι λόγω υποστήριξης του γείτονος κράτους».
Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, δεν είναι θέμα διμερές, αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία προσπαθούσε να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα
Με οργανωμένες προσπάθειες, η Τουρκία προσπαθούσε να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επτά βάρκες με 300 μετανάστες βρέθηκαν σε μια ακτίνα 50 έως 100 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λέσβου.
Σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όλες αυτές οι βάρκες καθοδηγούνταν από ένα πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Στο πρωτοσέλιδο της τουρκική εφημερίδας Hurriyet αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν την Ελλάδα» και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίου Φλώρου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν το περιστατικό έξω από τη Λέσβο με μία τελείως διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι οι Έλληνες έσπρωχναν τα φουσκωτά σκάφη των προσφύγων προς τα τουρκικά ύδατα και τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής το εμπόδισαν.