Έκπτωση 15% εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Στέλιο Κράλογλου και το newsmoney. gr σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τα «κορωνο-χρέη» που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος το 2021. Την ιδία ώρα επιδιώκεται να ανοίξει περισσότερο η «βεντάλια» της ρύθμισης των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων και να μην αφορά μόνο τα χρέη του πρώτου lockdown.
Το θέμα της αποπληρωμής των «κορωνο-χρεων» αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, εκτός από το ενδεχόμενο έκπτωσης στην εφάπαξ αποπληρωμή, εξετάζεται και σενάριο να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το “πακέτο” μέτρων, που θα στηρίξει επιχειρήσεις κι εργαζομένους στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, έχοντας λυμένα τα χέρια ως τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς να σημαίνει, όμως, αυτό ότι οι αντοχές του Προϋπολογισμού είναι απεριόριστες.
Η ειδική ρύθμιση των «κορωνο-χρεών», όπως έχει ανακοινωθεί αφορά οφειλές προς την Εφορία ύψους 1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έως και τον Ιούνιο του 2020. Δηλαδή καλύπτει το διάστημα του πρώτου lockdown. Η πληρωμή των οφειλών αυτών έχει παγώσει έως το τέλος του έτους και η εξόφληση τους με βάση τη ρύθμιση θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιανουάριο του 2022.
Όμως με την οικονομία να βρίσκεται σε καραντίνα, χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ το μήνα και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μετρούν εισοδηματικές απώλειες από τα «κουρεμένα» ενοίκια το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, κάθε ημέρα που περνάει, διογκώνεται.
Ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις συσσωρεύονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ ενώ τα φοροχρέη του πρώτου lockdown ύψους 1 δισ. ευρώ που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η νέα ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων δίνει ανάσα, αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς αλλά δεν φθάνει αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Τρέχουσες τακτικές οφειλές προς την Εφορία αλλά και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 που δεν πληρώθηκαν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.