Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Armed Conflicts

Η Τουρκία μέσω Αφγανιστάν και ΝΑΤΟ "προσεγγίζει" τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Ταξίαρχος Στρατσούκ Γιουρτσίζογλου ανέλαβε τη Διοίκηση της Μονάδας παροχής εκπαίδευσης, στρατιωτικών συμβούλων και βοήθειας άσκησης διοίκησης (TAACC) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης, ο Γιουρτσίζογλου είπε ότι η Μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού στρατιωτικού τμήματος, "θα συνεχίσει να υπηρετεί σε στενή συνεργασία με τους Αφγανούς ομολόγους του, όπως πάντα", σύμφωνα με τον Anadolu.

Το TAACC είναι ένας πολυεθνικός σχηματισμός που ασχολείται με την εκπαίδευση και τη βοήθεια στην αφγανική αστυνομία και τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας. Περιλαμβάνει μονάδες από την Τουρκία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιουρτσίζογλου αντικαθιστά τον Τούρκο Ταξίαρχο Αχμέτ Γιασάρ Ντένερ στη Διοίκηση της εν λόγω Μονάδας

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί υπό την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2003, αλλά δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Τουρκία ενέτεινε πρόσφατα τις προσπάθειες για την υποστήριξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, της ομάδας που ελέγχει τη χώρα πριν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.

Τον Ιανουάριο 2021, η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Κοινής Δύναμης Άμεσης  Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ,  θέτοντας 6.400 στρατιωτικούς  σε ετοιμότητα για ταχεία ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασίφ Γκάνι στο Τατζικιστάν για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη της Κων/πολης για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν. Ωστόσο οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους ακόμη στη διάσκεψη

Την Πέμπτη, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χούλουσι Ακάρ και συζήτησε  για το Αφγανιστάν.

«Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ ευχαρίστησε τονομόλογό του Akar για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ως μέρος της Αποστολής Στήριξης του Ψηφίσματος στο Αφγανιστάν και για την υποστήριξη της τρέχουσας ειρηνευτικής διαδικασίας εκεί», δήλωσε το Πεντάγωνο.

"Οι δύο ΥΠΑΜ συζήτησαν επίσης τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες για τη μείωση όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο Αμερικανός ΥΠΑΜ χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία".

Εντούτοις μεγάλη πρόκληση για τη συνέχιση και ευόδωση των  διαπραγματεύσεων για ειρήνευση στο Αφγανιστάν αποτελούν  οι συνεχείς επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Την Τρίτη, ομάδα Ταλιμπάν εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον  στρατιωτικής βάσης του συμμαχικού συνασπισμού στην επαρχία Khost του Αφγανιστάν. Αυτή ήταν η  πρώτη επίθεση εναντίον ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν  μετά την επίτευξη της συμφωνίας αποχώρησης των ΗΠΑ πέρυσι.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία ασκεί στρατιωτική διπλωματία μέσω ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους, προκειμένου να "πείσει "τις ΗΠΑ ότι είναι πιστός και υπολογίσιμος σύμμαχος, ο οποίος προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στις ίδιες όσο και στη συμμαχία.

Στόχος της είναι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα και να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος τους λόγω των S-400. Αυτό όμως είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας. Ο μακροπρόθεσμος είναι να πείσουν τις ΗΠΑ ότι προτίθενται να παίξουν το ρόλο τους στην " νότια αυλή της Ρωσίας", αλλά και να ανασχέσουν την προέλαση της Κίνας προς Δυσμάς  μέσω των χωρών πέριξ της Κασπίας, Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Τουρμενιστάν-Κιργιζίας-Τατζικιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR