Την τελευταία δεκαετία του συριακού πολέμου η εναλλαγή στρατιωτικών δυνάμεων στον έλεγχο της πόλης Ρας αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε στα κουρδικά), που βρίσκεται πάνω στα συροτουρκικά σύνορα στην επαρχία της Χασάκα, είχε σημαντικό αντίκτυπο στους χριστιανούς της πόλης.
Πριν από το 2012 περισσότερες από 210 χριστιανικές οικογένειες ζούσαν στην πόλη.
Όταν το 2013 τον έλεγχο της Ρας αλ Αΐν πήρε ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα (σήμερα ονομάζεται Ταχρίρ αλ Σαμ), οι περισσότερες χριστιανικές οικογένειες την εγκατέλειψαν.
Μερικές από αυτές επέστρεψαν όταν η πόλη περιήλθε στον έλεγχο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Ο αριθμός των χριστιανικών οικογενειών στη Ρας αλ Αΐν υπό τον έλεγχο των SDF ήταν περίπου 40.
Ωστόσο, η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων με τους μισθοφόρους τους τζιχαντιστές στην πόλη στα πλαίσια της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019, ανάγκασε τους χριστιανούς να φύγουν ξανά.
Αφού η πόλη καταλήφθηκε από τους Τούρκους και τους Συροτουρκμένους μισθοφόρους τους, μόνο 14 χριστιανοί παρέμειναν σε αυτή για να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους και τις περιουσίες τους, ενώ οι υπόλοιπες χριστιανικές οικογένειες εκτοπίστηκαν σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, όπως στο Καμισλί, στη Χασάκα, στην Ταλ Αμέρ, ενώ μεγάλο μέρος τους έγιναν πρόσφυγες και μετανάστευσαν στην Αμερική, τον Καναδά, τη Σουηδία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.