World

Καναδάς: Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση εμβολίου AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 55 ετών

Παραμένει ο προβληματισμός, παρά τις διαβεβαιώσεις, για το εμβόλιο της AstraZeneca, ύστερα από την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες σε επιστολή της η AstraZeneca παραδέχτηκε και επίσημα την επίσημα την εμφάνιση θρομβώσεων, έστω και σπάνια, ενώ σήμερα Καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας κατά της covid-19 στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ζητώντας να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. 

Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί στον Καναδά. 

CONTINUE READING

“Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης των οφελών και των κινδύνων”, ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά. 

Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι “από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών”. 

Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές. Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες. 

Στις παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας και το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.  

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε μεγάλο μέρος της εισήγησης της αναφέρθηκε εκ νέου στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας. 

Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Όπως εξήγησε, τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7 με 14 από τον εμβολιασμό. Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία. Όλα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε. 

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid» κατέληξε για το θέμα η κυρία Θεοδωρίδου. 

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια εντάσσει επισήμως η AstraZeneca στις παρενέργειες του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19. 

Πιο συγκεκριμένα, στην εισαγωγή ενημερωτικής επιστολής υπογραμμίζεται ότι «τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, παρά την ενδεχόμενη σύνδεση ταυτόχρονης εμφάνισης σπανίων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων». Και ακολουθεί η παραδοχή ότι «ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι της Covid-19 της AstraZeneca». 

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να βρίσκονται σε «εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας». 

Αντίστοιχα οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να καθοδηγούνται – όπως αναφέρεται ρητά στις ίδιες οδηγίες – ώστε να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως «δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα των κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό. 

Επιπλέον, οποιοσδήποτε εμβολιαζόμενος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος (πετέχειες) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR