Greek-Turkish Relations
Updated at:

Άξονας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου σε ευθεία αντιπαράθεση με Τούρκους-Αζέρους & Πακιστανούς

Οι Αρμένιοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα και να υλοποιήσουν μια διπλωματική “επίθεση φιλίας” ξεκινώντας με Ελλάδα και Κύπρο, μετά την ήττα στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ από Τούρκους-Αζέρους, σύμφωνα με πηγές στην Αρμενία.  

“Η Αρμενία σκοπεύει να αναπτύξει τριμερή άξονα συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο”, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας Άρα Αιβάζιτς κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αρμενικής συνέλευσης.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού, Shirak Torosyan, ρώτησε τον Aivazian εάν η Αρμενία σκοπεύει να εντείνει αυτήν την τριμερή μορφή ως αντιστάθμιση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, απάντησε ότι αυτή η μορφή παραμένει στην ατζέντα της Αρμενίας, αλλά το Ερεβάν δεν αναζητά εχθρούς στην περιοχή, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την "τιμή της ειρήνης".

"Η Αρμενία πρέπει να αναπτύξει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο έργο της οικοδόμησης της εξωτερικής της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς [Αρμενία] κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον κοντά στα σύνορα της Αρμενίας", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Σημείωσε δε ότι παρά τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες με αντικείμενο αυτήν την πολιτική.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, οι διπλωμάτες της χώρας διατηρούν ενεργές διαδικτυακές επαφές στο πλαίσιο της επίλυσης του προαναφερθέντος ζητήματος.

Η Αρμενία μετά την καταστροφική εξέλιξη στο Αρτσάκ, ξεκινά δράση θωράκισης των ενόπλων της χώρας, ενώ παράλληλα αναζητά την ένταξη της σε σχήματα χωρών που θα της δώσουν γεωπολιτική και διπλωματική ισχύ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες στους οποίους θέλουν να βασιστούν οι Αρμένιοι για να βρουν στηρίγματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις απειλές Τούρκων, Αζέρων και Πακιστανών που δρουν ήδη στην Α. Μεσόγειο.

Η αιφνιδιαστική κλιμάκωση στο Ναγκόρνο ήταν μια εξέλιξη που σαφέστατα συνδέεται και με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς και των χωρών της περιοχής.

CONTINUE READING

Η Τουρκία δρα ως περιφερειακή δύναμη στον Καύκασο, στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο χωρίς μέχρι τώρα να βρει αντίσταση από τις αποκαλούμενες υπερδυνάμεις.

Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν έχουν δημιουργήσει ήδη το δικό τους άξονα κατά του ελληνισμού αλλά και κατά άλλων χωρών, από τον Καύκασο (Αρμενία) μέχρι τη  Μεσόγειο (Αίγυπτο-Ισραήλ κα).      

Για αυτό σύμφωνα με πολλούς ειδικούς ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προβάλει ισχύ με κάθε μέσο, με το επόμενο πεδίο να βρίσκεται στην Α. Ουκρανία. Στην περιοχή αυτή θα κριθεί και η “λυκοφιλία” Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ οι εξελίξεις θα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα μας.

Οι Τούρκοι μετά και την πρόσφατη προσέγγιση του Καζακστάν (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις) κινούνται πλέον ανεξέλεγκτοι για το παντουρκικό όνειρο (παρά την οικονομική στενότητα στο εσωτερικό), το οποίο είναι 1000% σίγουρο ότι θα επιφέρει μεγάλων διαστάσεων προβλήματα στην τουρκική δημοκρατία το επόμενο διάστημα.

Ήδη οι εχθροί της Άγκυρας πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ρυθμό αφού όλοι εκτιμούν ότι η Άγκυρα αναζητά Οθωμανικά μεγαλεία και εξουσία αλλοτινών εποχών η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR