Greek-Turkish Relations

Τούρκοι στρατιωτικοί: ''Να στείλουμε τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν!''

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πριν από τρεις ημέρες έστειλε μέσω Τούρκων δημοσιογράφων στους οποίους έδωσε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη, σαφή μηνύματα πρός τον Ερντογάν για τους S-400.

Οι διαρροές ότι Τουρκία απεργάζεται την αγορά νέων συστοιχιών αντιαεροπορικών S-400 από τη Ρωσία, προκάλεσαν την έντονη και εμφατική αντίδραση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "η περίπτωση των νέων αγορών που θα πραγματοποιηθούν θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Θα ληφθούν πολύ πιο αποτελεσματικά βήματα μέσω της εφαρμογής στενού πλαισίου στις αρχικές κυρώσεις. Επιπλέον αυτό θα δρομολογήσει άμεσες  αντιδράσεις από τις ΗΠΑ "

Ο πρέσβης Σάτερφιλντ και όχι μόνο, αλλά και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400 που έλαβε από την Ρωσία, γιατί διαφορετικά, θα επιβληθούν πιο οδυνηρές κυρώσεις.

https://youtu.be/iM490Hs-YbU

Η Τουρκία βρίσκεται στη μέση για τους S-400, αφού οι ΗΠΑ λένε «ξεφορτωθείτε τους», η Ρωσία λέει «πάρτε τους υπόλοιπους»

Σύμφωνα με πολλούς Στρατηγούς, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, αφού η «Φόρμουλα της Κρήτης» που έφερε στην ημερήσια διάταξη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ δεν ικανοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

''Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από αυτό το σύστημα άμυνας;'', διερωτάται ο απόστρατος Τούρκος Στρατηγός Karakuş και απαντάει  ''δείχνοντας'' το  Αζερμπαϊτζάν.

Ο Karakuş επισημαίνει ότι το αρμενικό λόμπι λειτουργεί «θαυμάσια» στις ΗΠΑ και πως «αυτό το λόμπι ετοιμάζεται να ενισχύσει την Αρμενία με όπλα και να επιτεθεί στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό».

"Έχουμε δύο συστοιχίες S-400. Η παροχή και των δύο στο Αζερμπαϊτζάν, θα ενισχύσει περαιτέρω τη διοίκηση του Μπακού. Η Ρωσία μπορεί να συναινέσει σε αυτό. Επειδή η τριβή με τις ΗΠΑ συνεχίζεται και δεν προβλέπεται να υπάρξει βελτίωση με τη Ρωσία, ας δώσουμε τους S-400  στο Αζερμπαϊτζάν και  ας πάρουμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ως αντάλλαγμα. Νομίζω ότι το Αζερμπαϊτζάν θα δεχτεί τους S-400 αφού έτσι θα ενισχύσει την άμυνά της έναντι της Αρμενίας. Από την άλλη οι S-400 θα είναι μια καλή δικαιολογία για τους Αμερικανούς για να δώσουν βοήθεια για όπλα στην Αρμενία."

Ωστόσο ο απόστρατος Στρατηγός Arma Aran Kuloğlu, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό είναι απίθανο.

"Οι ΗΠΑ μας είπαν για τους S-400, μην τους κρατάτε στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Τόσο σαφείς ήταν. Η Τουρκία λέει από την άλλη, δεν πήρα μάταια τους S-400. Πρέπει να το χρησιμοποιήσω επειδή το αγόρασα, αλλά μπορώ να επιβάλω ορισμένους περιορισμούς σε αυτό το ζήτημα, όπως το "μοντέλο της Κρήτης". Έκανε κάποιες προσπάθειες η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα".

Ανέφερε μάλιστα  το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πρώτα πήγε στο Αφγανιστάν και μετά στην Ινδία, προκειμένου να τονίσει στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί που ήθελε επίσης να αγοράσει το S-400, ότι οι ΗΠΑ δεν το βλέπουν θετικά.

CONTINUE READING

Σημείωσε επίσης ότι ''οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν το μήνυμα και στην Ινδία, ότι «δεν θέλουμε οι σύμμαχοί μας να αγοράσουν τους S-400, αφού αυτό δεν είναι συμβατό με το σύστημα του ΝΑΤΟ και του επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσει τα F-35 . Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να δεχθούν καμία άλλη λύση από την Τουρκία, εκτός από το γεγονός της παράδοσης τους πίσω στη Ρωσία.''

Τέλος και ο Τούρκος ειδικός για θέματα Ρωσίας Hakan Aksay, συμφωνεί  με τον Kuloğlu, ο οποίος δήλωσε : "Η επιλογή του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 ήταν μια λανθασμένη πολιτική. Και δεν υπάρχει πιθανότητα θετικής εξόδου από αυτό σύντομα. Οι σχέσεις με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατηρήθηκαν κάπως, αλλά με την τρέχουσα κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ."

https://www.youtube.com/watch?v=zKtDoMN9Zv4

 

Εκτίμηση

 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία συνεχώς αναδιπλώνεται προς τα πίσω αναφορικά με τη στάση της για τους S-400 προσπαθώντας να βρεί λύσεις, απέναντι στη στάση "τοίχο" των ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμη και τώρα προσπαθεί να βρεί λύσεις που να εξυπηρετούν σε κάθε περίπτωση τη χρήση τους αν απαιτηθεί.

Τόσο η λύση Ακάρ περί "Μοντέλου Κρήτης", όσο και η λύση του απόστρατου Στρατηγού Karakuş  περί τοποθέτησης των Τουρκικών S-400 στο Αζερμπαϊτζάν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει πεί για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία ότι είναι ένα κράτος σε δύο έθνη. 

Αυτό φάνηκε από την βοήθεια που έδωσε η Τουρκία στους Αζέρους για να νικήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τους Αρμένιους. Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν θα συνδράμει στρατιωτικά τους Τούρκους.

Συνεπώς οι S-400 αν εγκατασταθούν στο Αζερμπαϊτζάν, πολύ εύκολα με χειριστές Αζέρους αλλά και Τούρκους μπορεί να μεταφερθούν σε καιρό επιχειρήσεων στην Τουρκία για χρήση σε βάρος της Ελλάδας.

Άλλωστε οι Τούρκοι τους έχουν ενεργοποιήσει μέχρι τώρα 3 φορές στο έδαφός τους (Μουρτέντ- περιοχή Αττάλειας-Σινώπη) και έχουν αναγνωρίσει θέσεις τάξεως τους έναντι της Θράκης μας και έναντι των νησιών μας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR