National affairs

Μας δουλεύουν οι Γερμανοί: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι... ''στο τραπέζι''

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι, προειδοποίησε η Γερμανία τη Δευτέρα, αφού η Άγκυρα αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα σύμφωνο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και για να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (HDP).

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν με την Τουρκία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό την ενημέρωση μιας συμφωνίας μεταναστών του 2016, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα μείωσε τις εισόδους στην Ευρώπη με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ.

Πέρυσι, η ΕΕ απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις μετά από ένταση επί δεκαετίες διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας στη Μεσόγειο.

Οι αποφάσεις της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μείωσαν τις ελπίδες στο μπλοκ των 27 εθνών για μια σταθερή πορεία προς καλύτερους δεσμούς.

«Υπάρχει αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, (αλλά) η απόφαση σχετικά με το HDP ή την απόσυρση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι σίγουρα λανθασμένα μηνύματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

CONTINUE READING

«Συνεπώς, θα διατηρήσουμε τις προετοιμασμένες κυρώσεις στο τραπέζι και διατηρούμε το δικαίωμα να τις επιβάλουμε σε περίπτωση που η Τουρκία απομακρυνθεί από την εποικοδομητική πορεία που έχει ακολουθήσει τελευταία σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα.

«Αυτός είναι ένας τρόπος πίσω στον Μεσαίωνα, δεν είναι αυτός ο τρόπος που πρέπει να δούμε για την ανοικοδόμηση μιας κανονικής σχέσης με την Τουρκία», είπε όταν έφτασε στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Ωστόσο, δεν έγινε λόγος για ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση σχεδίων για κυρώσεις στην Τουρκία σε σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ερωτηθείς τι θα χρειαζόταν η ΕΕ να απομακρυνθεί από τη μέτρια προσέγγισή της, ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε: «Κάτι πολύ κοντά σε ένα στρατιωτικό συμβάν ή μια δραματική αλλαγή στην προσέγγιση του Βερολίνου».

Η Γερμανία θεωρείται ότι κερδίζει τα περισσότερα από μια ενημέρωση της συμφωνίας μεταναστών με την Τουρκία, έχοντας δει εισροή 890.000 μεταναστών το 2015, πολλοί από αυτούς διέρχονται από την Τουρκία στο δρόμο τους.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell μίλησε για βελτιώσεις, αλλά και για αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία.

«Το μείγμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το συμβούλιο», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγετών στο τέλος της εβδομάδας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR