Cyprus issue

Η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο- “Έχουν τα δικά τους σχέδια στο Λονδίνο” λένε οι Ρώσοι

Η ανεπίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στη Η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο- “Έχουν τα δικά τους σχέδια στο Λονδίνο” λένε οι Ρώσο τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όπως είναι γνωστό, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Οι Κύπριοι έτοιμοι να ξεκινήσουν εκ νέου ξανά διαπραγματεύσεις για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στο εθνοτικά διχασμένο νησί.

Ωστόσο σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Λονδίνο με τον παραδοσιακό τρόπο του «διαίρει και βασίλευε», προωθεί τα αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα, προσπαθώντας με κάθε κόστος να διατηρήσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Κύπρο.

Οι δύο βρετανικές βάσεις, το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια, καταλαμβάνουν σχεδόν το 3% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν και η Κύπρος πέτυχε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1960, το Λονδίνο ανάγκασε τους Κύπριους να αποδεχθούν την παρουσία αυτών των στρατηγικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θεωρητικά, οι βάσεις αυτές έπρεπε να εγγυηθούν την ασφάλεια του «νησιού της Αφροδίτης». Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο βρετανικός στρατός είναι, στην πραγματικότητα, δυνάμεις κατοχής, τις οποίες το Λονδίνο αρνείται κατηγορηματικά να αποσύρει”, αναφέρει ο Alexander Gasiuk.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διευκόλυνε τη διχοτόμηση της Κύπρου και επέβαλε ένα στυγνό καθεστώς «εγγυητριών χωρών» με την παρουσία και των Τούρκων μετά το 1974, αναφέρει μεγάλη ρωσική εφημερίδα.

Η παρουσία των τουρκικών και βρετανικών δυνάμεων οδήγησαν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του νησιού ειδικά το 2017.

Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους ειδικούς, “αυτό δεν συνέβη χωρίς τις προσπάθειες των Βρετανών, οι οποίοι στο πνεύμα της βαθιά ριζωμένης αποικιακής ιδεολογίας τους, δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ενοποίηση της Κύπρου.

Σε τελική ανάλυση, εάν ποτέ ελάμβανε χώρα αυτό το σενάριο, τότε το ενιαίο κράτος των Κυπρίων θα μπορούσε κάλλιστα να δείξει στους Βρετανούς την έξοδο, ενώ στην συνέχεια θα προσαρτούσε το έδαφος του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, το οποίο σήμερα καταλαμβάνουν οι πρώην Βρετανοί αποικιοκράτες, για την ανάπτυξη για παράδειγμα μια ισχυρής τουριστικής υποδομής.

CONTINUE READING

Είναι σαφές ότι για τους Κύπριους αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ πιο επικερδές από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, τις οποίες οι Βρετανοί χρησιμοποιούν ενεργά σε στρατιωτικές εκστρατείες στη Μέση Ανατολή από το 2015”.

Την παραμονή των επερχόμενων ανεπίσημων συνομιλιών για την Κύπρο τον Απρίλιο, οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι διαμετρικά διαφορετικές.

Με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Λευκωσία επιμένει στη δημιουργία μιας ενιαίας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, ενώ οι Τούρκοι απαιτούν την ανάγκη να επισημοποιηθεί το «διαζύγιο» δημιουργώντας δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Ένας συμβιβασμός θεωρητικά είναι δυνατός με τη δημιουργία μιας «αδύναμης» ή «χαλαρής συνομοσπονδίας» όπου όλα τα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και οικονομίας θα αποφασίζονται από κοινού από εκπροσώπους της Κύπρου και των Κατεχομένων.

Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό το σενάριο ενός αποκεντρωμένου κράτους, ταιριάζει καλύτερα στα σχέδια του Λονδίνου.

Στην πραγματικότητα, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τις αντιφάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να διαδραματίσουν εκ νέου ηγετικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Κύπρο, προκειμένου να αποφευχθεί τελικά το κλείσιμο των στρατιωτικών τους βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, αφού αυτό μόνο τους ενδιαφέρει.

Αυτή είναι και η πάσα αλήθεια αφού Τούρκοι και Βρετανοί από κοινού εμποδίζουν την λύση του Κυπριακού αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έχαναν τα πάντα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR