World

Εφικτός ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας του πληθυσμού ως τon Αύγουστο

Ο ιδρυτής της BioNTech, της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας η οποία μαζί με την αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εμβόλια για τον νέο κοροναϊό η χρήση των οποίων εγκρίθηκε, αισιοδοξεί ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τα τέλη του καλοκαιριού, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εξελισσόμενη εκστρατεία ανοσοποίησης στη Γηραιά Ήπειρο.

Στη Γερμανία, οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, όπως και οι επίδοξοι παραθεριστές, αδημονούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στην πόλη Κάσελ ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε διαδήλωση 20.000 ανθρώπων εναντίον των περιοριστικών μέτρων χθες Σάββατο.

Κυβερνήσεις πολλών κρατών-μελών της ΕΕ επικρίνονται έντονα για τον αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η εκστρατεία ανοσοποίησης μετά την έναρξή της, καθώς τα προβλήματα στον εφοδιασμό τις έχουν αφήσει πολύ πίσω από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Μολαταύτα ο ιδρυτής της BioNTech, ο Ουγούρ Σαχίν, δηλώνει αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα αποδειχθούν προσωρινά, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι εφικτό να έχει εμβολιαστεί το 70% των Γερμανών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αφού ξεπεραστεί το όριο αυτό, ο νέος κοροναϊός δεν θα προκαλεί παρά ελάχιστα προβλήματα πλέον, διαβεβαιώνει.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ πιθανόν δεν θα χρειαζόμαστε lockdowns στα τέλη του καλοκαιριού», λέει ο κ. Σαχίν στην εφημερίδα Welt am Sonntag. «Θα υπάρχουν ξεσπάσματα, αλλά θα είναι απλώς θόρυβος στο υπόβαθρο. Θα υπάρχουν μεταλλάξεις, αλλά δεν θα μας τρομάζουν».

Καλπάζει η Μ. Βρετανία, ασθμαίνει η Γερμανία

Σχεδόν το 9% των πολιτών της Γερμανίας είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου του μέχρι χθες Σάββατο. Στη Βρετανία, το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους ξεπέρασε το 50%.

Η αργή διαδικασία ανοσοποίησης στη Γερμανία και η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων δεν αποκλείεται να κρίνουν την τύχη των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που βλέπουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν σε χρονιά εκλογών και ενώ ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μάλλον θα αναγκάσει τις αρχές να βάλουν φρένο στο σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας.

Ο δείκτης επίπτωσης παραμένει πάνω από τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί μία εβδομάδα· πρόκειται για το όριο πάνω από το οποίο οι αρχές λένε ότι απαιτείται να επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

«Πολλοί είναι απλά απογοητευμένοι», σχολιάζει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο Μάρκους Ζέντερ, υποψήφιος για τη διαδοχή της Άγγελας Μέρκελ, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

«Μια λάθος κίνηση τώρα θα ήγειρε τον κίνδυνο αυτό, το τρίτο κύμα, να γίνει μόνιμο κύμα», προσθέτει ενόψει της αυριανής συνόδου των ομοσπονδιακών και των κρατιδιακών αρχών, στην οποία θα συζητηθεί το επόμενο στάδιο όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Έχουμε ένα εργαλείο: το φρένο. Πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά σε όλη τη Γερμανία», υπογραμμίζει ο κ. Ζέντερ, αφήνοντας να εννοηθεί η πιθανότητα αντιστροφής της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR