Δεν προλαβαίνει να μαζεύει διαψεύσεις ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να δείξει πως είναι διεθνής «παίκτης», που «ανακατεύει την τράπουλα» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Μετά τα δημοσιεύματα του ελεγχόμενου φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου για επικείμενες συμφωνίες με το Ισραήλ περί οριοθέτησης ΑΟΖ και την φιλολογία περί συμφωνίας με την Αίγυπτο, την οποία υποδαύλισε ό υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου πλην όμως διαψεύστηκε αρμοδίως, ήρθε η ώρα του ίδιο του Ερντογάν να «συλληφθεί ψευδόμενος».
Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του και σε ερώτηση για την κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, είχε πει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αίτημα από τη Σαουδική Αραβία για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από την Τουρκία».
Ωστόσο πηγές από τη Σαουδική Αραβία που επικαλείται η Ahvalnews διαψεύδουν τον Ερντογάν και τον ισχυρισμό του ότι το Ριάντ επεδίωξε να αγοράσει drone από την Τουρκία.
«Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Aydın Sezer μιλώντας στο The Arab Weekly ανέφερε ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η προσφορά έγινε στην πραγματικότητα από τον Πρόεδρο Ερντογάν προς τον Σαουδάραβα μονάρχη», αναφέρει η Ahvalnews.
Οι πηγές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ήταν ο Ερντογάν που, πριν από τρεις μήνες, προσπάθησε να πουλήσει τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βασιλιά Salman bin Abdulaziz.
Επιπλέον και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, που διετέλεσε πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν ήθελε πάντα να πουλήσει αεροσκάφη στο βασίλειο, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με το Ριάντ.
Μιλώντας στο The Arab Weekly, ο Γιακίς είπε: «Ο Ερντογάν ένιωσε ότι η απομόνωσή του επιδεινώθηκε με την άφιξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αυτό τον ώθησε να επανεξετάσει τους υπολογισμούς του και να κάνει άνοιγμα στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ».
Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Aydın Sezer – σημειώνει πάντα το ahvalnews – απέδωσε την προθυμία του Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει το Ριάντ στην επιδείνωση της οικονομικής θέσης της Τουρκίας και στην πίεση που δέχεται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, ο Sezer εξέφρασε την έκπληξή του για την τουρκική σπουδή για επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, σε μια στιγμή που το Ριάντ κλείνει τα τουρκικά σχολεία και εμποδίζει την εισαγωγή τουρκικών αγαθών.
«Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να επιστρέφει τα τουρκικά φορτηγά από τα τελωνεία, οπότε πώς μπορεί να ζητήσει drone από την Άγκυρα;», διερωτάται και ο Τούρκος πολιτικός συντάκτης Μπαμπαχάν.
Ο βετεράνος Τούρκος πολιτικός αναλυτής İlhan Tanır θεωρεί ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν να ρίξει γέφυρες στους Σαουδάραβες και τους Αιγύπτιους είναι άσκοπες χωρίς ολοκληρωμένες διπλωματικές προσπάθειες που διαλύουν την ευρύτερη απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή.
«Παρά τις προσπάθειες προσέγγισης της Άγκυρας, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν ανταποκριθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τανίρ στο The Arab Weekly. «Αντ’ αυτού, οι γείτονες της Τουρκίας στην περιοχή συνεχίζουν την προσέγγιση μεταξύ τους στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα».