«Δεν προβλέπω ότι σε δυο εβδομάδες θα ελέγξουμε την κατάσταση. Θα χρειαστούμε ίσως και τον μισό Απρίλιο και θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια για τον περιορισμό των κρουσμάτων τα οποία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Το Πάσχα ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα με την ελπίδα ότι θα έχουν διπλασιαστεί οι δόσεις των εμβολίων οπότε θα έχουμε ένα επίπεδο ανοσίας. Δε θα είναι πλήρης ανοσία ή η ανοσία αγέλης αλλά θα υπάρχουν αρκετοί που δε θα κινδυνεύουν», αναφέρει στο iefimerida.gr η κυρία Λινού.
Πρέπει να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι λόγω νόσου ή εργασίας
Η ίδια σημειώνει ότι το επόμενο στάδιο είναι να διασφαλιστούν όσοι είναι ευάλωτοι λόγω νόσου ή κυρίως λόγω εργασίας. «Αν το καταφέρουμε αυτό με τους εμβολιασμούς και δημιουργήσουμε παράλληλα και ένα κλίμα ενθουσιώδους σύμπνοιας στο να τηρούμε μέτρα κυρίως στους εσωτερικούς χώρους, τους επαγγελματικούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τότε το Πάσχα μπορεί να είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε άλλωστε μπροστά μας περίπου 7 εβδομάδες», σχολιάζει.
Στοχευμένα rapid test για τον περιορισμό της πανδημίας
Η κυρία Λινού δηλώνει την ανησυχία της για τον αριθμό των κρουσμάτων και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών που ανακοινώνονται. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πλέον και ο δείκτης θετικότητας. Θα μπορούσαν να γίνονται στοχευμένα rapid test σε υποομάδες του πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπευτικά σε κάθε υποομάδα, για να ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν στο σύνολο του πληθυσμού. Γιατί τώρα δεν ξέρουμε πραγματικά τον απόλυτο αριθμό».
Εξαιρετική η πρόταση Βατόπουλου για επιβολή πολιτικού μορατόριουμ στις πορείες
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την πρόταση του Καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, για επιβολή μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις πορείες, εξαιρετική. «Ένα μορατόριουμ δε θα βοηθούσε μόνο στην αποφυγή των κινδύνων στη διάρκεια των κοινωνικών εκδηλώσεων, θα βοηθούσε και στη σύμπνοια του ελληνικού πληθυσμού. Θα πρέπει να βγουν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων και να δώσουν το μήνυμα ότι είμαστε κρίση και θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να τηρήσουμε τα μέτρα. Υπό αυτή την έννοια η πρόταση του κ. Βατόπουλου είναι εξαιρετική», λέει η διακεκριμένη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας ότι «το πιο επικίνδυνο σημείο αυτή τη στιγμή εκτός από τους χώρους εργασίας είναι το σπίτι μας και δε νομίζω ότι υπάρχουν παρά ελάχιστες οικογένειες που δε θα συναντηθούν με άλλη οικογένεια. Και μάλιστα πολλοί δε θέλουν προκαλέσουν, θα το κάνουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να χρησιμοποιούν μέσα προστασίας. Και αυτό είναι το τεράστιο λάθος».
Ο κίνδυνος από τον ιό είναι μεγαλύτερος από τις παρενέργειες των εμβολίων
Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ανησυχία που έχει προκληθεί στους πολίτες η κυρία Λινού τονίζει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το θέμα. «Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Βέβαια το θρομβοεμβολικό επεισόδιο είναι σοβαρή παρενέργεια αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Πρέπει να δούμε ποια είναι η συχνότητα, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το έπαθαν. Η αλήθεια όμως είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο έχει περάσει τον έλεγχο του αμερικανικού και ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου είναι σαφώς καλύτερο από το να μην κάνουμε εμβόλιο. Αν επρόκειτο να εμβολιαστώ δε θα ανέστειλα τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος να νοσήσω σοβαρά και να χάσω τη ζωή μου από μια παρενέργεια του ιού είναι σαφώς μεγαλύτερος», καταλήγει.