Greek-Turkish Relations
Updated at:

Βερολίνο: ''Η Άγκυρα έχει δικαιώματα σε Αιγαίο-Μεσόγειο!''

H Γερμανία, τηρώντας διαχρονικά μια άκρως φιλοτουρκική στάση ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν να διεκδικήσει και αυτή την δική της ναυτική και γεωπολιτική παρουσία στην Μεσόγειο.

Η αναγνώριση των άκρως προκλητικών τουρκικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Α.Μεσογείου από το Βερολίνο, παρ’ όλες τις συμφωνίες Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου (αγωγός East Med), και η μη καταδίκη της τουρκικής εμπλοκής στην Λιβύη μαζί με την αποστολή Τζιχαντιστών, είναι ενδεικτικές των φιλοτουρκικών προθέσεων των Γερμανών.

CONTINUE READING

Η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Γερμανία στηρίζουν αναφανδόν τον Ερντογάν και το καθεστώς του, ακυρώνοντας όλες τις ελληνο-κυπριακές προσπάθειες στην ΕΕ  για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Πρόκειται για μια πολιτική που είναι διαχρονική και μόνιμη, και η οποία όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά μεταβάλλεται με τα χρόνια σε “πισώπλατη μαχαιριά” κατά Ελλάδος και Κύπρου.        

Το δημοσίευμα:  

 

«Η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από την αρχική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής τους ενέργειας», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα διένεξη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει: «Η Άγκυρα απέστειλε διπλωματική νότα σε Ελλάδα και Ισραήλ καλώντας τις δύο χώρες να αποφύγουν περαιτέρω βήματα χωρίς άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Η τουρκική παρέμβαση έρχεται μετά την ανακοίνωση προθέσεων των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα για τοποθέτηση καλωδίου 1.200 χιλιομέτρων μέσω του οποίου συνδέονται ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η κατασκευή της ενεργειακής γέφυρας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με 647 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τέλη του 2023».

CONTINUE READING

«Από την πλευρά της η Τουρκία», συνεχίζει η FAZ, «θεωρεί ότι το έργο άπτεται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή. Ισχυρίζεται ότι το καλώδιο θα περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια μέσα από τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την Τουρκία οποιαδήποτε έρευνα στην περιοχή αυτή προϋποθέτει το πράσινο φως της Άγκυρας όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί συνεπώς ότι θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αμφιλεγόμενα. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς ωστόσο να διαπραγματευθεί πρώτα με χώρες της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτησή τους. Η όλη υπόθεση αφορά και υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, στα οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR