Society

Μανώλης Δερμιτζάκης: "Κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό"

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης προειδοποίησε η πορεία της COVID-19 είναι επικίνδυνη και δεν αλλάξει κάτι σύντομα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα μεγέθη.

CONTINUE READING

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόνισε πως το lockdown δεν αποδίδει αφού τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και πως αν συνεχίσουμε έτσι, ίσως δούμε μέχρι τον Απρίλη 4.000 και 5.000.

«Το Rt (δείκτης θετικότητας) είναι πάνω από 1, αν δεν αλλάξει κάτι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 4.000 και 5.000 αν μείνουμε έτσι όπως είμαστε. Ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλός. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν. Υπάρχουν δύο επιλογές όταν κάτι δεν δουλεύει: ή δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από το φάρμακο, ή αλλάζουμε φάρμακο. Οι δύο ακραίες περιπτώσεις είναι να κλείσουμε τον κόσμο και σφραγίζουμε τις πόρτες ή αποσυμπιέζουμε το σύστημα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς ώστε να διοχετευθεί αυτός ο συνωστισμός σε χώρους που θα λειτουργούν με κανόνες και θα ελέγχονται περισσότερο, αλλά και αυτό έχει το ρίσκο του.

 

Πάντως υπογράμμισε πως κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο ενώ έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Τοποθετήθηκε δε, για τον διεθνή πάταγο που έχει ξεσπάσει με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας πως για τον ίδιο, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.

«Η φασαρία δηλαδή, είναι πολιτικής φύσεως και δεν έχει να κάνει με το ίδιο το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι ασφαλές» ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως είναι υπερβολικές οι αναστολές της χρήσης των εμβολίων, προτρέποντας τους πολίτες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για να λάβουν τη δόση για το εμβόλιο, να το κάνουν ανεπιφύλακτα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR