Society

Astrazeneca: Παρουσιάστηκε περιστατικό θρόμβωσης και στην χώρα μας

Ένα περιστατικό θρόμβωσης, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca, διερευνάται και στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η ίδια ανέφερε ότι έχει καταγραφεί περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα, το οποίο διερευνάται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι σχετίζεται με το εμβόλιο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε, εντούτοις, ότι συνεχίζεται η έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ όπως είπε ο ΕΟΦ βρίσκεται σε επαγρύπνηση για οποιοδήποτε σήμα, έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου. 

Συνολικά στην Ευρώπη, η ίδια σημείωσε ότι έχουν αναφερθεί 30 επεισόδια σε σύνολο 5 εκατομμυρίων δόσεων, τα οποία δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Παράλληλα, ανέφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαιτέρως ανησυχητική ένδειξη. 
Η κυρία Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astrazeneca συνεχίζεται κανονικά στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα συσχετίζουν με το εμβόλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά από χώρες έχουν προβεί στην αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca, καθώς αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά πήξης αίματος μετά τη λήψη του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR