Society

Βασιλακόπουλος: "Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις"

Στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κ. Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

CONTINUE READING

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε. Όσον αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, ο καθηγητής σημείωσε ότι οδεύουμε προς την έξοδο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα. Ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται το lockdown. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ομονοήσουν. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας να διαδηλώνουμε κάθε μέρα» ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η θνητότητα είναι η μισή σε σχέση με τον Νοέμβριο ακόμη και αν το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

«Μέχρι ο εμβολιασμός να λύσει το πρόβλημα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά να τηρούμε τις αποστάσεις». Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca και τα νοσήματα που εμφανίστηκαν, τόνισε ότι πρέπει να συγκριθεί ένα μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων και μη για να αποδειχθεί ότι ευθύνεται το εμβόλιο για τις θρομβώσεις. «Κάποιος θα μπορούσε να πάθει θρόμβωση και χωρίς να έχει εμβολιαστεί», είπε.

O διευθυντής του αλλεργιολογικού τμήματος στο 401, Γιάννης Παρασκευόπουλος, μίλησε στην Ώρα Ελλάδος για την έρευνα που διαπιστώνει ότι η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοίό και τόνισε ότι είναι γνωστό πως η γύρη προκαλεί μείωση των αμυντικών μηχανισμών στη μύτη και κάνει τον άνθρωπο πιο ευπαθή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Το lockdown μείωσε την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό είναι θετικό, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη μελέτες που δείχνουν ότι δεν έχει σχέση η γύρη με τη μεταδοτικότα του κορονοϊού», ανέφερε. Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι σημαντικό είναι, εφόσον δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη γύρη, να σταματήσουμε το κάπνισμα, κάτι το οποίο αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=EUsDo9Bjq6M

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR