Greek-Turkish Relations
Updated at:

Toυρκικό φιάσκο με το ''Anadolu'' - Θα το ''φορτώσουν'' με UAV

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία σκοπεύει να μετασκευάσει το mini αεροπλανοφόρο της Anadolu, που πλέον θα χρησιμοποιεί drone, αντί για μαχητικά αεροσκάφη F-35, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έθεσαν εκτός προγράμματος  μαχητικών F-35 την Τουρκία λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400,  για το οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διακινδύνευαν να δώσουν στη Μόσχα γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία του αεροσκάφους.

CONTINUE READING

Η Τουρκία αναζητούσε τρόπους να ενσωματώσει στο Anadolu εγχώριας κατασκευής drone.

«Για να έχει drone την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε αεροπλανοφόρο, η δομή τους πρέπει να είναι ισχυρή, επειδή υπόκεινται σε πολύ υψηλά G-σοκ. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα νέο UCAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης) που θα προσγειωθεί και θα απογειωθεί με επιτυχία στο LHD Anadolu σε ένα χρόνο», ανέφερε ο Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone.

https://www.youtube.com/watch?v=SmZKfxSjRJ0https://www.youtube.com/watch?v=2qeTEKAc5cY&t=2s

Εκτίμηση

 Από τα παραπάνω εξάγονται πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, όπως:

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Anadolu προκειμένου να επιτρέπουν την προσγείωση-απογείωση των drone θα καθυστερήσουν την παράδοση του σίγουρα, αφού θα πρέπει να γίνουν μετατροπές κατασκευαστικές στο πλοίο που απαιτούν μελέτη και χρόνο. Το κυριότερο όμως είναι ότι το Anadolu θα αποτελεί το μοναδικό στο είδος του σκάφος που θα μετασκευαστεί για να φιλοξενεί drone. Αυτό σημαίνει ότι οι "τουρκικές πατέντες" θα είναι πρότυπες και πουθενά δοκιμασμένες. Σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά η επιχειρησιακή αξιοπιστία και απόδοση του Anadolu από αυτό.

Το γεγονός ότι θα φέρει UAV, αντί μαχητικών αεροσκαφών το εν λόγω πλοίο, υποδηλώνει ότι η μαχητική του ισχύς μειώνεται σημαντικά, ενώ θα αποτελεί έναν σχετικά εύκολο στόχο για την πολεμική μας αεροπορία, αφού δεν μπορεί να συγκριθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale, F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας με ένα τουρκικό drone Bayraktar.

CONTINUE READING

Επίσης πέραν των ανωτέρω, οι ίδιοι οι Τούρκοι δηλώνουν ότι η ανάπτυξη του Drone Bayraktar 3 που να είναι συμβατό με το Anadolu, θα τους πάρει ένα χρόνο τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι για την επόμενη χρονιά, εγώ λέω δύο χρόνια τουλάχιστον, το Anadolu και να το ποντίσουν στη θάλασσα δεν θα συνιστά απειλή αλλά εύκολο στόχο για εμάς.

Ακόμη φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να εμείνουν στο θέμα των S-400  και να μην τους παραδώσουν πίσω στη Ρωσία, αφού δεν υπολογίζουν να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35  και να "τα βρούν" με τις ΗΠΑ. Αν οι Τούρκοι  υπολόγιζαν ή είχαν πρόθεση να τα βρούν με τις ΗΠΑ, δεν θα  είχαν ως λύση την κατασκευή νέου drone Bayraktar TB3 προκειμένου να "ντύσουν" το Anadolu

Από άποψης περιοχής ανάπτυξης του Anadolu, προβλέπεται ότι για τον επόμενο χρόνο από την καθέλκυσή του, ενδείκνυται να κινείται μόνο νοτίως Καστελορίζου. Ωστόσο οι Τούρκοι για λόγος εντυπωσιασμού μπορεί να το βγάλουν στο κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή δυτικά Λέσβου-Χίου.

Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν στις  επικείμενες διερευνητικές επαφές και στη διαμόρφωση της  στάσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας.

https://www.youtube.com/watch?v=HsaPz2SiX0c

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR