World
Updated at:

Η Σ.Αραβία “γονατίζει” την Άγκυρα οικονομικά! - Ριάντ: ''Πάρτε τα κοντέινερ στη χώρα σας''

Δεκάδες τουρκικά εμπορευματοκιβώτια εξαγωγής που ήταν στο Σαουδικό τελωνείο επέστρεψαν μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής χωρίς να τους επιτραπεί να εισέλθουν στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Digicom, Sabri Yate, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία επέστρεψε ξανά έξι κοντέινερ εξαγωγών που ανήκουν στην εταιρεία του αφού τους ανάγκασε να περιμένουν περίπου τρεις μήνες στο τελωνείο.

CONTINUE READING

Όπως πρόσθεσε: «Ο συνολικός αριθμός των τουρκικών εμπορευματοκιβωτίων που επιστρέφονται στην Τουρκία είναι περίπου 120. Μέσα στα κοντέινερ, συμπεριλαμβάνονται προϊόντα με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα με διάρκεια 16 μηνών, αλλά έχασαν 6 μήνες αυτής λόγω της αναμονής των τελωνείων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας θεώρησε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραβίασαν τους κανονισμούς, εκφράζοντας τις ελπίδες του για ταχεία βελτίωση της διπλωματικής διαδικασίας μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων είναι ένα βήμα αντίθετο με το διεθνές εμπόριο.

Ανέφερε ότι τα πετροχημικά υλικά εισάγονται από τη Σαουδική Αραβία, αλλά η Τουρκία δεν είναι σε θέση να εξάγει προϊόντα στη Σαουδική Αραβία μετά την παραγωγή τους. «Είναι σαν μια τραγική κωμωδία», είπε. Η συντριπτική πλειονότητα των πρώτων υλών για τα πετροχημικά προϊόντα προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία. Δηλαδή, αγοράζουμε πρώτες ύλες από τη Σαουδική Αραβία και αυξάνουμε τις εξαγωγές τους, αλλά στέλνουν πίσω τα προϊόντα που τα στέλνουμε με σκοπό την εξαγωγή. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα στο μυαλό μας."

https://youtu.be/NTylx1H1JPA

Μεγάλες απώλειες λόγω μποϊκοτάζ - Αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης

Ο Yate επιβεβαίωσε ότο λόγο του μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας, η εταιρεία υπέστη τεράστιες απώλειες, λέγοντας: «Επί του παρόντος υπάρχει μια κρυφή απαγόρευση. Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει από κάθε άποψη, επειδή δεν μπορείτε να διαθέσετε προϊόντα στην αγορά. Όλα τα κόστη των διαφημιστικών εκδηλώσεων δαπανήθηκαν χωρίς αποτελέσματα. Οι απώλειές μας δεν περιορίζονται μόνο στο κόστος εξαγωγής και εμπορευματοκιβωτίων. Η απομάκρυνση των προϊόντων από την αγορά είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια."

Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την εκστρατεία μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που παρουσίασε ο αναπληρωτής του CHP, Mahmud Tanal, σχετικά με δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν το βάθος της κρίσης και την αδυναμία και αποτυχία εν τέλει της τουρκικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τις εξαγωγές της σε στη Σαουδική αγορά.

CONTINUE READING

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η προτεραιότητα σε αυτό το θέμα είναι ο διάλογος και η διπλωματία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους με στόχο την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται ανεπίσημα στις εταιρείες τους και την εξαγωγή αγαθών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τσαβούσογλου επίσης, δήλωσε ότι έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Νιαμέι τον Νοέμβριο 27, 2020.

Ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία εκτιμάται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ αυτή τη στιγμή πλησιάζει το μηδέν. Η Σαουδική Αραβία κατατάχθηκε 13η μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες εισαγωγές από την Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στον Κόλπο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στη Συρία, καθώς και από την περίπτωση δολοφονίας του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο ξεκίνησε να εφαρμόζεται κρυφά, για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία αύξησε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τουρκικά προϊόντα από 5 σε 15 τοις εκατό και τα τουρκικά προϊόντα άρχισαν να αντιμετωπίζουν κακή μεταχείριση στα τελωνεία και προϊόντα όπως λαχανικά και φρούτα οδηγώντας σε πραγματικά προβλήματα.
 

https://youtu.be/HV6nbGvpeHo

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR