Σε πανικό οι Τούρκοι με το σχέδιο «PKK» που κατά τους ίδιους φέρεται να εφαρμόζει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ.
O τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι ΗΠΑ) θα δώσει αρχικά νέο όνομα στο PKK στο ιρακινό έδαφος. Με αυτήν την κίνηση, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να υποστηρίξει την κουρδική οργάνωση πολιτικά και στρατιωτικά αποφεύγοντας τις κυρώσεις.
Το ΝΑΤΟ, κατά τους Τούρκους, ετοιμάζει επίσης να αυξήσει τη δύναμή του στο Ιράκ, εφαρμόζοντας μια νέα στρατηγική, με την οποία η οργάνωση του PKK θα υποστηριχθεί πολιτικά και στρατιωτικά μέσω νέων ονομάτων και δομών που θα δημιουργηθούν.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, Υποστράτηγος Πιέρ Όλσεν, επιβεβαίωσε την είδηση ότι το ΝΑΤΟ θα αρχίσει να εφαρμόζει μια νέα στρατηγική στο Ιράκ, αυξάνοντας την εξουσία του στην περιοχή και παρέχοντας όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση και στην κουρδική οργάνωση με το όνομα «τοπικές δυνάμεις».
Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Όλσεν δήλωσε ότι, "ο υφυπουργός εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ Κασίμ Αράτσι υπέβαλε επίσημο αίτημα για αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Μετά από αυτό, τα θεσμικά όργανα της συμμαχίας αποφάσισαν την παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού, τα οποία θα καθοριστούν μετά από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες”.
Σημειώνοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση φροντίζει να προστατεύσει την αποστολή του ΝΑΤΟ από κάθε είδους ένοπλους στόχους, ο Όλσεν είπε, "Το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν θα αναλάβει το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Έχουμε άλλη αποστολή εκτός από την καταπολέμηση."
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε στις 18 Φεβρουαρίου: «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ προκειμένου να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και να αποτρέψουμε την επιστροφή των Τζιχαντιστών.
Η αποστολή μας θα αυξηθεί από 500 άτομα σε τέσσερις χιλιάδες. Οι περισσότερες οργανώσεις θα συμπεριληφθούν σε αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες», είπε ο ίδιος.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι “αφού αυξήσει την ισχύ του στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ θα αρχίσει να εφαρμόζει μια νέα στρατηγική σε αυτήν τη χώρα.
Η συμμαχία δεν θα δημιουργήσει άμεσα κεντρικά γραφεία και ανεξάρτητο στρατιωτικό κέντρο στο Ιράκ, αλλά θα εκκενώσει πρώτα τα κεντρικά του γραφεία στην περιοχή της Βαγδάτης".
Εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ θα τοποθετηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας εντός της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG), από όπου θα κατευθύνουν άμεσα όλα τα στάδια των αποφάσεων και τις πραγματικές πρακτικές επί του πεδίου.
Το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει τόσο από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ όσο και από τους Ιρακινούς Κούρδους την προθυμία του να ελέγχει τις μονάδες Πληροφοριών και δημόσιας τάξης, ενώ ζητήθηκε η αποστολή στελεχών και Αμερικανών εκπαιδευτών σε αυτές τις μονάδες.
"Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει άμεσα στη λήψη πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αποφάσεων καθώς και στρατιωτικών. Από τη μία πλευρά, το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη σφαίρα επιρροής του και από την άλλη θα μείνει μακριά από την εικόνα του «εισβολέα». Αυτή η απόφαση, στοχεύει στο να μην είναι άμεσος στόχος των ισλαμικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Στις περιοχές που κινείται το PKK και στην Μοσούλη, αυτή η στρατηγική θα εφαρμοστεί στο επίπεδο των τοπικών δυνάμεων, εκπαίδευσης και προμήθειας όπλων κατά του DAESH.
Με το «απελευθερωμένο σχέδιο» της συμμαχίας στη Μοσούλη, θα εκπαιδεύονται κυρίως Σύριοι, Χαλδαίοι, Γιαζίντι, Αρμένιοι, ενώ η οργάνωση ΡΚΚ θα υποστηρίζεται πολιτικά και στρατιωτικά μέσω των νέων ονομάτων και δομών που θα δημιουργηθούν”, καταλήγουν οι ίδιοι.
Όλα αυτά αποτελούν πρόπλασμα για την Άγκυρα του σχεδίου δημιουργίας κουρδικού κράτους σε Ιράκ και Β.Συρία, με την συνέχεια του σχεδίου να είναι γνωστή για την Ν.Τουρκία.