Society

Παραδοχή επιστημόνων: "Το lockdown δεν αποδίδει - Κάποια μέτρα είναι παράλογα"

Πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων, που τονίζουν πως το lockdown δεν είναι αποδοτικό μέτρο, ενώ αρκετές από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν κάποια λογική.

Μπορεί λοιπόν, εδώ και έναν χρόνο το lockdown να βρίσκεται στο επίκεντρο, των συζητήσεων γιατρών και επιστημόνων, όμως πλέον τα αποτελέσματα δεν είναι επαρκή και προτάσεις και εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν. 

CONTINUE READING

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο», εκτίμησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

«Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%. Θα δούμε τα σημερινά κρεβάτια πόσα θα ελευθερωθούν το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα κρεβάτια είναι στο 82%. Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα», αναφέρει η κ. Παγώνη.

«Τα κρούσματα είναι πολλά και ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση», αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ μιλώντας στο OPEN πρόσθεσε ότι «το lockdown δεν λειτούργησε διότι πήγαμε σε μέτρα ακορντεόν με μικρό ορίζοντα ενώ θα έπρεπε τα μέτρα είναι πιο μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών λέγοντας πώς όταν κινούμαστε στα όρια του lockdown η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η καλύτερη».

«Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Τζανάκης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί»
 

«Είναι ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς μετακινήσεις πολιτών, καθώς θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον», δήλωσε με νόημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

https://youtu.be/Nx8MP8GNcZU

Αποκάλυψη Κοτανίδου: Παίρνουμε λάθος αποφάσεις

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Όπως είπε στην παρέμβασή της: «Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει μπούλετς που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα».

CONTINUE READING

Τόνισε ακόμα ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε».

Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο», είπε, «είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση όπως οι περισσότεροι αρνητές».

Αναφερόμενη στην επιτροπή και την λειτουργία της η κα Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

https://youtu.be/oUxgc3cnWTY

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR