Οι πολωνικές δυνάμεις υπέστησαν συντριπτική ήττα σε ένα πολεμικό παίγνιο με την επωνυμία "Winter-2020", που εξέταζε την περίπτωση που η Ρωσία έριχνε όλο το στρατιωτικό δυναμικό που είχε στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της ενάντια στην Πολωνία.
Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας προσπάθησε να δει πώς οι δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένου του F-35, του συστήματος αεροπορικής άμυνας Patriot και των κινητών πυραυλικών πυραύλων M142 HIMARS, θα ενεργούσαν σε περίπτωση μαζικής ρωσικής εισβολής με αυτήν την άσκηση.
Συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες πολωνοί στρατιωτικοί, ενώ η κλίμακα στρατιωτικής κινητοποίησης ήταν άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Πολωνίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το πολεμικό παίγνιο απλά υπενθύμισε ότι η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ είναι αδύναμη και ευάλωτη στη ρωσική επιθετικότητα.
Η Ρωσία έχει ενισχύσει και εκσυγχρονίσει τη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση του 2020 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας περιέχει μερικές από τις πιο ικανές μονάδες της.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται σύγχρονα T-90 tank, T-72B3M tank, BTR-82 ΤΟΜΑ, BMP-3 ΤΟΠΜ μαζί με εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως τα Tanguska, Pantsir S και S-400.
Οι παραπάνω Ρωσικές Δυνάμεις εύκολα θα υπερίσχυαν ενάντια στις Νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις της Πολωνίας και της Βαλτικής, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι ενισχύσουν τα στρατεύματα των συμμάχων τους
Εκτός από τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στην επικράτειά της, συνεργάζεται με τη γειτονική Λευκορωσία για να ενισχύσει την ικανότητά της να αρνείται την πρόσβαση σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τόσο στην επικράτειά της όσο και στην Πολωνία, με αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις σε κοντινά ρωσικά εδάφη και στη γειτονική Λευκορωσία, όπως η μαζική άσκηση «Σλαβικής Αδελφότητας» τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία και η Λευκορωσία εντάσσονται στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO) υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που αποτελείται από αρκετές πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.
«Πέρα από την ανατριχιαστική ομαλοποίηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Λευκορωσία, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ημιμόνιμη παρουσία, το σαφές μήνυμα που στέλνει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ είναι ότι μπορεί να αλλάξει εντελώς τη στρατηγική θέση παραδίδοντας και εισάγοντας δυνάμεις σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές με τη Λευκορωσία μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός άμυνας του Chatham House Keir Giles στο Radio Free Europe / Radio Liberty τον Οκτώβριο.
Οι πεδιάδες της Πολωνίας την έχουν καταστήσει επιρρεπή σε εισβολή σε όλη την ιστορία, από τους Μογγόλους τον δέκατο τρίτο αιώνα έως τη ναζιστική και σοβιετική εισβολή το 1939.
Μέχρι την πέμπτη ημέρα της εικονικής σύγκρουσης σύμφωνα με το πολεμικό παίγνιο, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει στην πολωνική αμυντική γραμμή κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα, ενώ πολεμούσαν για να καταλάβουν τη Βαρσοβία, ενώ το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία της Πολωνίας έπαψαν να υφίστανται.
Πολωνικές στρατιωτικές μονάδες πρώτης γραμμής αντιμετώπισαν απώλειες των οπλικών συστημάτων τους μεταξύ 60% και 80%.
Η Ρωσία θα πετύχαινε ολοκληρωτική νίκη εντός μόλις πέντε ημερών
Σε ένα σενάριο πολέμου, οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα μπορούσαν να εισβάλουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ κατά μήκος αυτής της παραμεθόριας περιοχής και να κόψουν τη συμμαχία στα δύο, διακόπτοντας τις διοικητικές γραμμές που συνδέουν την Πολωνία με τη Λιθουανία.
Ένα έγγραφο που εκπονήθηκε από το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας το 2018 ανέφερε ότι η μόνιμη θωρακισμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Πολωνία θα «μείωνε σημαντικά τα αδύναμα αμυντικά σημεία στην περιοχή, ιδίως στο χάσμα Suwalki ,κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λιθουανίας».
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επαναβεβαιώσει τις αμερικανικές δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ ως κορυφαία προτεραιότητα και η μόνιμη ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα του υπενθυμίσει ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επιθετικότητα παρόμοια με τις εισβολές της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008 ή την Ουκρανία το 2014 παραμένει αναλλοίωτη. Θα ενίσχυε επίσης την εμπιστοσύνη των πολωνών συμμάχων μας ότι θα προστατευθούν σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να μετακινήσει μέρος από τη δύναμη των 35.000 στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, στην Πολωνία τον περασμένο Ιούνιο. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda υπέγραψε συμφωνία το Νοέμβριο για τη μεταφορά 1.000 στρατιωτών σε μόνιμη βάση στην Πολωνία.
Ο Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει τη δέσμευση του Τραμπ και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός τεθωρακισμένου Σώματος στην Πολωνία, όπως πρότεινε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας το 2018.
Το ΝΑΤΟ έχει σήμερα την έδρα της Βορειοανατολικής Μεραρχίας του στην Πολωνία, που περιλαμβάνει κροατικά, Ρουμανικά, Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλο ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσουν την Πολωνία να αντικαταστήσει τον παλαιό στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής με σύγχρονο εξοπλισμό συμβατό με αυτό της συμμαχίας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ξαναχτίσουν τις γραμμές εφοδιασμού που υπήρχαν στη Δυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Χρειάζεται μια στρατιωτική συμφωνία Σένγκεν για να επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη των ενισχύσεων.
Η Πολωνία θα δαπανήσει 49,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του σχεδίου τεχνικού εκσυγχρονισμού του 2026. Μεταξύ άλλων, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας Δύναμης Άμυνας Περιοχής, παρόμοια με την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ.
Σχεδιάζει να ξοδέψει το 2,5% του ΑΕΠ του στην άμυνα έως το 2032, καθιστώντας το από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Ο πρωταρχικός στόχος του Πολωνικού Υπουργείου Άμυνας είναι η αποτελεσματική διεξαγωγή συλλογικών αμυντικών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ και όχι ο αγώνας για υπεροχή έναντι πιθανών Ρώσων εισβολέων.
Αυτό σημαίνει αναβάθμιση εκατοντάδων ηλικιωμένων T-72 εποχής του Ψυχρού Πολέμου, απόκτηση αρμάτων Leopard 2 που κατασκευάζονται από τη Γερμανία καθώς και αρμάτων K2PL Νότιας Κορέας-Πολωνίας.
Επίσης απόκτηση προηγμένων αντιαρματικών όπλων, όπως το αμερικανικό Javelin και το Ισραηλινό Spike και μαχητικών stealth F-35s.
Η διοίκηση του Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να πουλήσει στην Πολωνία την τελευταία γενιά M1A2 SEPV3 Abrams ως κύριο άρμα μάχης για να ενισχύσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Πολωνίας.
Πάνω απ 'όλα, απαιτείται μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εξασφάλισης της πολωνικής ασφάλειας από τυχόν μελλοντική ρωσική επίθεση.
Άλλωστε αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο.