Society
Updated at:

Κορονοϊός: 1.165 κρούσματα και 39 νέοι θάνατοι σήμερα στη χώρα μας

Σε 1.165 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα (8/3), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Εν τω μεταξύ, σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 39 άνθρωποι από τον κορονοϊό, ενώ κατεγράφησαν 337 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον σε 477. 

Τα κρούσματα αγγίζουν, και σήμερα, τετραψήφιο αριθμό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η «κορύφωση» δεν έχει έρθει ακόμη. 
Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, εύκολα, στα επίπεδα των 3.000 ή ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει. 

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, σημείωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του, στα μέσα της εβδομάδας.

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη - Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση» επεσήμανε η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 


Αυτά, καθώς οι μεταλλάξεις προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς, μετά και τα δύο νέα στελέχη που εντοπίστηκαν, το περασμένο Σάββατο στην Αττική, και τα οποία πιθανόν παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο εμβόλιο.

Η Αττική συνεχίζει να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας. 
Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει ακόμη και το 97% σε κάποιες περιπτώσεις. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων βρίσκεται το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του αυστηρού lockdown. Το πιθανό σενάριο είναι τα τωρινά περιοριστικά μέτρα να παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα, ήτοι μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Στη σημερινή ενημέρωση Τύπου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε σε σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της αγοράς που βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμός, όπως είπε η κυρία Πελώνη, μέσα στον Μάρτιο εφ'όσον υπάρχουν οι συνθήκες, σκοπός είναι να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. 
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στόχος είναι να λειτουργήσει κανονικά πριν το τέλος Μαρτίου.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, επίσης, τον Απρίλιο να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο να ανοίξει σταδιακά και ο τουρισμός.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η κατανομή των κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR