Society
Updated at:

Lockdown: Κλειδώνει η παράταση έως 22 Μαρτίου – Παγώνη: Να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα

Με τρομακτική σφοδρότητα το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα φέρνοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας, και παράλλληα απομακρύνοντας -ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές- επ’ αόριστον την προοπτική χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων και επαναλειτουργίας της οικονομίας και των σχολείων.

Παγώνη: Να ανοίξουν τα καταστήματα, να φύγει η ψυχολογική πίεση

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στο peak στα μέσα της εβδομάδας και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. 

CONTINUE READING

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600,  και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.  

«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη. 

Όπως εξήγησε, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID.

Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την εκτίμηση  ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει σημειώνοντας  ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες». 

Χιλιάδες νοσηλείες στην Αττική

Το νέο ξέσπασμα της πανδημίας  που καταγράφεται ιδιαίτερα στην Αττική τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες νοσηλείες, καθώς οι μολύνσεις είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε νοσηλείες την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, τις αντοχές του συστήματος υγείας απειλεί και η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στο λεκανοπέδιο, καθώς διαδίδεται με ταχύτητα αλλάζοντας τα δεδομένα της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η διασπορά του κορονοϊού εντός των νοσοκομείων έχει επεκταθεί ακόμα και στις καρδιολογικές κλινικές, ενώ η έλλειψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι μεγάλη. Πληροφοριες κάνουν λόγο για διασωληνωμένους σε θαλάμους κλινικών κορονοϊου ψάχνουν ΜΕΘ με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δυο περιστατικά διασωληνωμένων σε Ασκληπιείο και Θριάσιο οι οποίο περιμένουν σε απλές κλίνες COVID προκειμένου να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, οι οποίες είναι όλες κατειλημμένες.

Οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά άλλων ασθενών (δηλαδή όχι με covid) από την Αθήνα σε νοσοκομεία της επαρχίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σισμανόγλειο μετατράπηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας για covid περιστατικά, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο. Ακόμα, το ΝΙΜΤΣ μαζί με το Ερρίκος Ντυνάν, θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid περιστατικών.


Δεν προχώρησαν οι διακομιδές εκτός Αττικής


Δεν προχώρησε τελικά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για διακομιδές από κάποια νοσοκομεία της Αττικής, όπως το Λαϊκό, προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, λόγω της άρνησης των ασθενών να νοσηλευτούν σε άλλο νοσοκομείο.

Επίσης, προσκόμματα προέκυψαν και για τις διακομιδές που περιελάμβανε ο σχεδιασμός αλλά με αντίθετη κατεύθυνση, από Χαλκίδα προς Αττική. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε την Κυριακή να μεταφερθούν 20 ασθενείς non Covid-19 από το νοσοκομείο Χαλκίδας προς Αττική, στο Ντυνάν, ώστε να νοσηλευσει περισσότερα covid 19 περιστατικά, ωστόσο ούτε αυτό ευδοκίμησε.

Γενικώς καταγράφονται διάφορες δυσκολίες και δυσλειτουργίες στο ΕΣΎ που δεν βοηθούν σε αποσυμπίεση των νοσοκομείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία αναμένεται να αναπτυχθούν ραντζα.

Σε εξέλιξη, στο μεταξύ βρίσκεται διαπραγμάτευση για την παροχή ιδιωτικών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσα σε αυτά και αυτό της επίταξης.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής, η πληρότητα των ΜΕΘ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής είχε ως εξής:

  • Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
  • Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες – Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
  • Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες
  • Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
  • Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες

Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

Σύμφωνα με το OPEN, οι πρώτοι τέσσερις ιδιώτες γιατροί – από τους 16 που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- έχουν μεταβεί στην Παμμακάριστο. Συνολικά, πάντως, το υπουργείο έχει ζητήσει 50 ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω του τρίτου κύματος κορονοϊού.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται και η επίταξη, αν και δεν είναι το σενάριο που θα ήθελαν οι Αρχές.

CONTINUE READING


Εκτιμήσεις για 570 διασωληνωμένους την επόμενη εβδομάδα


Σύμφωνα με τον τον καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

«Όλα κλειστά έως τις 22 Μαρτίου»


Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.

«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα Yγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας – Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα
Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί είναι ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού (το 4). Την Κυριακή σε 24.498 τεστ που έγιναν, ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε στο 4,66.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 569 νέα κρούσματα κορoναϊού από τα συνολικά 1.142 που καταγράφηκαν σήμερα Κυριακή. Για άλλη μια φορά, μεγάλη είναι επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίστηκαν 162 νέες μολύνσεις.

Ακολουθούν:

Ανατολική Αττική: 82
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 77
Δυτική Αττική: 33
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 66
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 162
Νήσοι: 5
Νότιος Τομέας Αθηνών: 63
Πειραιάς: 81

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ


Υπενθυμίζεται ότι αναπροσαρμογές έχουν προκύψει στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6. Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.


Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ακόμη, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

CONTINUE READING

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9:00 το βράδυ ως τις 5:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7:00 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.


Τι γίνει με εστίαση λιανεμπόριο


Οι υπάρχουσες πληροφορίες για τις κινήσεις που ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση συγκλίνουν στα εξής:

Το λιανεμπόριο να ανοίξει μια εβδομάδα μετά στις 22 Μαρτίου.

Να γίνεται με αποστολή SMS στον νέο αριθμό 13032, με χρονικό περιορισμό 2 ωρών και θα επιτρέπεται 1 SMS την ημέρα

Η λειτουργία του λιανεμπορίου να είναι στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ, δηλαδή με αριθμητικούς περιορισμούς εντός του καταστήματος και πιθανόν διπλή μάσκα

Μέσα με τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, η οποία όμως θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, δεν θα αφορά το σύνολο του εξωτερικού χώρου, αλλά μέρος του (π.χ 50 ή 60%)

Όσον αφορά στα σχολεία, θα υπάρχουν αποφάσεις σε τοπικά- περιφερειακά επίπεδα, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου. Δηλαδή κάπου μπορεί να ανοίξουν και αλλού όχι. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως παρατηρείται μείωση της κινητικότητας στους δρόμους τις τελευταίες τρεις μέρες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR