Την άποψη ότι με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν πρέπει να συζητάται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο mega.
«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, έκανε λόγο ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.
«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολισμών:
«Να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».
Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός άνω των 60 ετών και ο πληθυσμός των 300.000 που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες .
Τέλος, σχετικά με το φαινόμενο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Αλλά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να υπενθυμίζουμε σε καθημερινή βάση».
Εμβολιασμοί και προτεραιότητες
Την εκτίμηση ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Θα έπρεπε να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 70, αντί της ηλικιακής ομάδας 60-64 στα εμβόλια» σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε λόγο ότι θα πρέπει το εμβόλιο της Astra Zeneca να χρησιμοποιείται και στους ηλικιωμένους, καθώς το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Σε ότι αφορά στην ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, αναφορικά και με τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον τουρισμό, εκτίμησε ότι τα αντισώματα των εμβολίων μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.