Society

Εντοπίστηκαν δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη στην Αττική

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» αποδεικνύονται για τους ειδικούς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς χθες επιβεβαιώθηκε πως εντοπίστηκαν στην Αττική δύο νέα στελέχη του ιού, τα οποία, μάλιστα, ενδεχομένως παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο εμβόλιο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN ενημέρωσε πως και οι δύο μεταλλάξεις εντοπίστηκαν από το Ίδρυμα Υδροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Το ένα κρούσμα είναι παραλλαγή του βρετανικού στελέχους, ενώ το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που εντοπίζεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα πάντα με τον τηλεοπτικό σταθμό εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη δεύτερη περίπτωση καθώς η νοτιαφρικανική μετάλλαξη έχει παρουσιάσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο εμβόλιο.  

Και για τα δύο κρούσματα είναι σε εξέλιξη ιχνηλάτηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτει περαιτέρω διασπορά.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας φαίνεται ότι επικρατούν πλέον τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, και ειδικά σε Αττική και Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα αφορούν το βρετανικό στέλεχος. 

«Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος» σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην Αττική, η επικράτηση της μετάλλαξη μεταφράζεται, πλέον, σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, που δέχονται ασφυκτική πίεση. 

Οι αυξημένες εισαγωγές στα «νοσοκομεία, κατά κύριο λόγο οφείλονται στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο λόγω των μεταλλάξεων» είπε η κα Παπαευαγγέλου. 

«Φλέγεται» η Αττική

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 1153 νέα κρούσματα στην Αττική, που διατηρεί το «σκήπτρο» των περισσότερων κρουσμάτων.

Τα νέα κρούσματα κατανεμήθηκαν ως εξής:

  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 288 κρούσματα
  • Πειραιώς: 199 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 186 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 155 κρούσματα

Και:

  • Ανατολική Αττική: 130 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 128 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 42 κρούσματα
  • Νήσων: 25 κρούσματα
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR