National affairs
Updated at:

Πέφτουν οι υπογραφές για τον EuroAsia Interconnector - Νέες αμυντικές εξελίξεις στην περιοχή

Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα θα υπογράψουν την πολυαναμενόμενη τριμερή συμφωνία τη Δευτέρα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θεωρείται ως το τελευταίο βήμα για τον EuroAsia Interconnector, έργου αξίας 2,5 δισ. Ευρώ.

CONTINUE READING

Η διατύπωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ομάδας εργασίας στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Οι πηγές του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου ανέφεραν: «Η διαβούλευση μεταξύ των τριών ομάδων εργασίας ήταν έντονη και προχώρησε ομαλά» για την σύνταξη του τελικού εγγράφου που θα υπογραφεί και από τους τρεις υπουργούς ενέργειας".

Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία μέσω τηλεδιάσκεψης.

https://www.youtube.com/watch?v=z2somTh_2hs

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Κύπρου και Ισραήλ θα κατευθυνθούν προς το Κάιρο για το πρώτο επίσημο υπουργικό συμβούλιο του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Ο απώτερος στόχος του EMGF είναι να δημιουργήσει μια βιώσιμη αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τυχόν τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, και φέρνοντας στο τραπέζι τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το μνημόνιο EuroAsia έρχεται την παραμονή  της προθεσμίας για το άνοιγμα ενός νέου γύρου αιτήσεων για έργα κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

"Αυτό το μνημόνιο δείχνει πολιτική βούληση και ότι και οι τρεις υπουργοί έχουν δεσμευτεί για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε πηγή στο κυπριακό υπουργείο ενέργειας.

Κύπριος αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι ο EuroAsia Interconnector αποτελεί προτεραιότητα στο όραμα της αποκαλούμενης «πράσινης συμφωνίας» της προέδρου της επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

CONTINUE READING

Η CEF της ΕΕ έχει στόχο να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 και να προωθήσει έργα «καθαρής ενέργειας» και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ηλιακά πάρκα και αιολικά πάρκα. Ο στόχος είναι να μετατραπεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινότητα μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Το έργο EuroAsia έχει ήδη λάβει άδειες κατασκευής, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στοχεύει να τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023.

https://youtu.be/9Ikojlqp9Uw

Θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου 1.000 MW, αυξάνοντας στο επόμενο στάδιο στα 2.000 MW.

Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια  στην Ευρώπη μέσω ενός «καλωδίου»  μήκους 1.208 χλμ. μέσω σταθμών μετατροπής που κατασκευάζει η Siemens.

CONTINUE READING

Το καλώδιο θα ικανοποιήσει επίσης τις απαιτήσεις για «ενεργειακή ασφάλεια» για την Ευρώπη και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, το μόνο μη συνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας.

Η ελληνική κυβέρνηση  θέλει  όσο τίποτα να επεκταθούν οι εμπορικές, ενεργειακές και στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής για να αντιμετωπιστεί αυτό που θεωρούν όλοι ως  εχθρική πολιτική της γειτονικής Τουρκίας”.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, οι οποίες διαφωνούν με την Τουρκία για θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR