Government
Updated at:

Κορονοϊός - Lockdown: Πότε θα ανοίξει η αγορά; - Τι είπε ο Γεραπετρίτης

Κορυφώνεται η αγωνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον Υπουργό Επικρατείας να αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

CONTINUE READING

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Μίλησε για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά και συμπέρανε πως σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τόνισε πως θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το λιανεμπόριο αποτελούσε εστία υπερμεταδότης του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία».

Ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι και το ισόρροπο άνοιγμα των σχολείων.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όσον αφορά στο πότε θα αρθεί το μέτρο απαγόρευσης των μετακινήσεων των πολιτών από νομό σε νομό, ο κ. Γεραπετρίτης έκρινε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι. 

Τα νέα μέτρα

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ τόνισε πως βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

CONTINUE READING

«Είναι μια μάχη με τον χρόνο» σημείωσε και σχετικά με την πιθανότητα παράτασης του lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Μίλησε, ακόμη, για τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφεται, αλλά και των τεστ που γίνονται καθημερινά, συμπεραίνοντας πως σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Έως και την 25η Μάρτιου, η κατάσταση θα είναι καλύτερη, εκτίμησε.

Μίλησε, τέλος, για το σύστημα Υγείας και την αύξηση των ΜΕΘ, αλλά και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR