Υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων τάχθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το ‘άνοιγε κλείσε’ μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις» προειδοποίησε.
«Ο Μάρτης θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά το Μάρτη – Απρίλη, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ για την εκρίζωση του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Φόβος και τρόμος μας είναι οι μεταλλάξεις» ανέφερε πάντως ο γιατρός. Μέχρι στιγμής, εξήγησε, τα εμβόλια κυνηγάνε τον ιό, και τον έχουν καταφέρει, όμως οι μεταλλάξεις συνεχίζονται, και ο φόβος είναι μήπως η μετάλλαξη κερδίσει το εμβόλιο, γιατί τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή. «Η επιστήμη θα προσαρμοστεί αλλά θα πάρει χρόνο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Ένας από τους λόγους που ο κορωνοϊός είναι ψηλά είναι οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, αλλά δεν καταφέραμε και να ελέγξουμε την κινητικότητα και τους συνωστισμούς, είτε αυτό λέγεται παρέα, είτε ΜΜΜ».
Οριακή η κατάσταση στο Αττικόν
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το «Αττικόν» σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» ο χειρούργος ΩΡΛ και γραμματέας των εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Σιδέρης.
Σε ένα 24 ώρο, σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, στο νοσοκομείο έγιναν 50 εισαγωγές covid περιστατικών και 180 συνολικά, ενώ πλέον υπάρχουν μόνο 2 κενά κρεβάτια για ΜΕΘ covid. «Είναι οριακά τα πράγματα. Είναι γεμάτες 4 κλινικές covid, και άλλες 2 κλινικές που μετατράπηκαν σε covid. Έξι γεμάτες κλινικές covid είναι γεμάτες. Έχουμε 1-2 κενά κρεβάτια covid ΜΕΘ, 60 ράντζα και ασθενείς που δεν έχουν διεκπεραιώσει τη διαδικασία προσέλευσής τους στα επείγοντα. Οριακά τα πράγματα, είμαστε στο μηδέν» σημείωσε, λέγοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διακομιδή ασθενών από το «Αττικόν» σε άλλα νοσοκομεία για να μη φρακάρει το σύστημα.
«Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ακούτε αυτή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στον Ερυθρό Σταυρό, στο Θριάσιο αλλά δεν την ακούτε στον Όμιλο Ιατρικού Αθήνας, στο Metropolitan, ή στα ιδιωτικά» συμπλήρωσε.
Τόνισε μάλιστα πως αν οι εισαγωγές και οι νοσηλείες covid συνεχιστούν, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα διαλέξουν ποιος θα νοσηλευτεί. «Υπάρχει κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Eμείς τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να κάνουμε. Αν θέλουν να έρθουν να το κάνουν οι κύριοι της κυβέρνησης. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι τέλος και θα κερδίσουμε. Δεν πρέπει και δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο»