World

Σύγκρουση ΗΑΕ-Τουρκίας σε εξέλιξη: Άσκηση-πρόκληση Τουρκίας-Κατάρ

Η πρόσφατη παρουσία ελληνική Φρεγάτας ΥΔΡΑ, στα ΗΑΕ, ενόχλησε σφόδρα όπως φαίνεται την Άγκυρα που ετοίμασε την δική της απάντηση με το Κατάρ.

Μετά τις ασκήσεις με τον πακιστανικό στρατό κοντά στο Κασμίρ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μεταβούν στο Κατάρ, όπου θα πραγματοποιήσουν κοινή στρατιωτική άσκηση την περίοδο  2-31 Μαρτίου 2021, περίοδο που είναι αρκετά για μια απλή συνεκπαίδευση.

Σίγουρα πρόκειται για κάτι πιο σημαντικό και πιο μεγάλο και έχει σχέση με τον τουρκικό άξονα με Πακιστάν-Κατάρ που εκτείνεται πλέον μέχρι την Α.Μεσόγειο.  

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας, η κοινή άσκηση της Τουρκίας-Κατάρ με την επωνυμία (Al Adeid 2021), του θα πραγματοποιηθεί από τις 2-31 Μαρτίου στην χώρα αυτή. Στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ του Κατάρ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ.

Υπενθυμίζουμε το 2019 την αποβατική άσκηση που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Μηχανικού της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου με μονάδα του στρατού του Κατάρ, στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας της Τουρκίας με το κράτος του Περσικού Κόλπου.

Η άσκηση έλαβε χώρα στην περιοχή της Σμύρνης και σε αυτή δοκιμάστηκαν, οι ελαστικές λέμβοι για ταχεία κίνηση των αποβατικών δυνάμεων.

"Η Τουρκία έχει βαθιές σχέσεις φιλίας και αδελφότητας με το Κατάρ και το Πακιστάν, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών  βελτιώθηκαν ταχύτατα σε όλους τους τομείς... και τώρα συνεργάζονται ενεργά για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων".

Με αυτά τα λόγια, ο επίσημος ιστότοπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει σύμφωνα με ανακοινώσεις του εν συντομία την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κατάρ-Τουρκίας-Πακιστάν.

Αυτές οι σχέσεις έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν βαθιά την εξέλιξη (ή την εμπλοκή) των διεθνών σχέσεων σε μια ευρεία περιοχή που ξεπερνά τα κλασικά σύνορα της Μέσης Ανατολής, επεκτείνοντας την δράση τους από τη Λιβύη έως τον Καύκασο, και από την Κύπρο έως την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια περίοδο, Τουρκία,Κατάρ, Χαμάς μαζί με το Ιράν επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν το Ισραήλ, προτείνοντας την δημιουργία και ισλαμικού τηλεοπτικού καναλιού κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ΟΗΕ.

Από τη Λιβύη έως την Αρμενία και από τη Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να προσπαθεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, με την υποστήριξη των φίλων του.

Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη λογική, που αφορά τουρκικής εμπνεύσεως σχέδιο για την πρόκληση γεγονότων σε μια τεράστια περιοχή, υπό το πρίσμα της θρησκείας. Λογικές όμως αυτού του τύπου που εμπλέκουν την θρησκεία σε γεωπολιτικά σχέδια έχουν προκαλέσει ιστορικά πολύ μεγάλα θέματα και εκατόμβες θυμάτων.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR