Η Τουρκία όχι μόνο επιμένει να προκαλεί παραμονές των διερευνητικών επαφών με την αποστολή του υδρογραφικού «Τσεσμέ» από προχθές το βράδυ στα νοτιοδυτικά της Λήμνου, αλλά κατά την πάγια τακτική της επιχειρεί ένα blame game κατηγορώντας την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο. Εως χθες το απόγευμα το τουρκικό σκάφος βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της Λήμνου και εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράτυπη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης. Εντούτοις το «Τσεσμέ» από την ώρα που έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της Navtex δεν έχει μετακινηθεί ιδιαιτέρως, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις δραστηριότητες του «Τσεσμέ» από απόσταση αλλά με όλα τα απαιτούμενα μέσα για να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα των κινήσεών του. Οπως είναι πρόδηλο, σε επαγρύπνηση για τις κινήσεις του είναι και τα σκάφη του Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή της Λήμνου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Navtex έχει ισχύ έως τις 2 Μαρτίου και μένει να φανεί αν οι Τούρκοι επιχειρούν με το «Τσεσμέ» μια αποστολή εντυπώσεων ή κάτι διαφορετικό. Μάλιστα προχθές το τουρκικό υπουργείο Αμυνας μέσω διαρροών ισχυριζόταν ότι οι έρευνες που κάνει το «Τσεσμέ» είναι καθ’ όλα νόμιμες και δεν είναι υποθαλάσσιες. Βεβαίως αυτό που δεν λένε οι Τούρκοι είναι ότι εξέδωσαν ναυτική αναγγελία προς τους ναυτιλλομένους σε μια περιοχή που την αρμοδιότητα την έχουν η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία και ο σταθμός της Λήμνου.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί
Η επιλογή του σημείου για τις υδρογραφικές έρευνες του «Τσεσμέ» δεν έγινε τυχαία. Ενα τμήμα της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Είναι ένα «αγαπημένο» σημείο των Τούρκων. Γιατί; Η Αγκυρα από το 1982 έχει παρουσιάσει έναν χάρτη του Αιγαίου με τις περιοχές στις οποίες έχει αρμοδιότητα. Θεωρεί δηλαδή ότι ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue). Πρόκειται για έναν πάγιο τουρκικό ισχυρισμό με προφανή επιδίωξη να χωρίσει το Αιγαίο στα δύο. Πάντως η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την πρόσφατη Navtex για τις έρευνες του «Τσεσμέ» είναι και ανατολικά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού.
Ακόμη η Αγκυρα ενδέχεται να επιδιώκει παιχνίδια και με τα 12 μίλια. Ισχυρίζεται παγίως ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δεν έχουν δικαίωμα χωρικών υδάτων 12 μιλίων. Οι έρευνες του «Τσεσμέ» είναι σε απόσταση περίπου 7 μιλίων από τη Λήμνο και 10 από τη Σκύρο. Συνεπώς, με την παράτυπη Navtex μπορεί να επιχειρούν να υπενθυμίσουν και να παγιώσουν έστω και εμμέσως αυτόν τον ισχυρισμό τους.
Και «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Τουρκία εμμένει δε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο επαναφέρει συχνά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε αντι-Νavtex, απαντώντας σε ελληνική που αφορούσε ασκήσεις στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, ισχυριζόμενος πως παραβιάζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς της Χίου και των Ψαρών. Παράλληλα, η Αγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021» από 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή 87 πλοίων, 20 ελικοπτέρων, 20 αεροσκαφών και με ξεχωριστά γυμνάσια για UAVs. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι είναι μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Οι διερευνητικές
Την ίδια ώρα, η Αθήνα, παρά την τουρκική προκλητικότητα, ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη σ’ αυτή τη διαδικασία διαλόγου. Αυτό επανέλαβε άλλωστε χθες και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις για αποκλιμάκωση και διάλογο. Πάντως οι Τούρκοι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Χθες ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Σμύρνη ανέφερε πως «ο ενθουσιασμός των Ελλήνων να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, και να μας αφανίσουν – αν είναι δυνατόν – κατέληξε σε απογοήτευση στα νερά του κόλπου της Σμύρνης». Εξαπέλυσε δε βολές κατά της χώρας μας και για το Μεταναστευτικό, αναφέροντας πως σε αυτό το θέμα η ανθρωπότητα απέτυχε «όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο και στον Εβρο».
Μήνυμα Μπλίνκεν
Θέμα Τουρκίας έθεσε στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον αμερικανό ομόλογό τους Αντονι Μπλίνκεν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε αυτή την πρώτη ανταλλαγή απόψεων, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, έγινε αναφορά στη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με τον κύπριο ΥΠΕΞ να τονίζει την ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς της Αγκυρας. Ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε τη σημασία της Τουρκίας και την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση. Τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας γραμμής ΕΕ – ΗΠΑ απέναντι στην Αγκυρα, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτή πρέπει να αλλάξει στάση με συγκεκριμένες ενέργειες.