Το κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό Lancet έχει συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό.
Οι ερευνητές δείχνουν ότι από τις 3 Φεβρουαρίου 2021, υπήρχαν 289 πειραματικά εμβόλια κατά του Covid-19 σε ανάπτυξη, 66 από τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων 20 στην τρίτη φάση.
«Μόνο πέντε από αυτά τα 66 εμβόλια - που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer, την Gamaleya (εμβόλιο Sputnik V), τη Moderna και την Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Πεκίνου έχουν λάβει κανονιστική έγκριση (σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ για τέτοιους οργανισμούς)», λέει η μελέτη.
Άλλα πέντε εμβόλια - από την Κίνα, την Ινδία, το Καζακστάν και τη Ρωσία - έχουν λάβει αποδοχή ή έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης από άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ορισμένοι από τους οργανισμούς που αναπτύσσουν αυτά τα εμβόλια έχουν υποβάλει τεκμηρίωση στον ΠΟΥ για καταχώρηση ή προεπιλογή για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτά τα έγγραφα εκκρεμούν ακόμη.
Τα εμβόλια των Novavax και Johnson & Johnson αναμένεται να εγκριθούν βάσει θετικών ενδιάμεσων αποτελεσμάτων από την τρίτη φάση των δοκιμών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ορισμένα εμβόλια έχουν δείξει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας (δηλαδή πάνω από 70%) σε κλινικές δοκιμές. Ειδικότερα, προηγούνται Pfizer (95%) και Moderna (94%) και μετά το ρωσικό "Sputnik V" με απόδοση 92% βρίσκεται στην τρίτη θέση.