Armed Conflicts

Ρωσοτουρκικός "πόλεμος" στη Συρία: Ετοιμάζεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου

Η Ρωσία έχει μεταφέρει μια νέα ομάδα μαχητών της στη βάση Khmeimim στη Συρία. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται πηγή του ΥΠΑΜ της χώρας τους, η μεταφορά πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου.

CONTINUE READING

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι είναι αυτοί οι μαχητές που μεταφέρθηκαν στη ρωσική βάση.

Στρατιωτικοί αναλυτές σχολίασαν τις ενέργειες της Ρωσίας ότι αυτές αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ και την Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την «ισραηλινή επιθετικότητα». Οι Ρώσοι δεν ανέφεραν την Τουρκία ως την άλλη χώρα κατά της οποίας θα αντιταχθεί η Ρωσία. Ωστόσο από τις αρχές του έτους, ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί «ανεπιθύμητες στρατιωτικούς βομβαρδισμούς» σε περιοχές όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αυξημένη παρουσία.

Ο Alexander Lavrentyev, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Συρία, δήλωσε ότι «το ποτήρι της ρωσικής υπομονής θα ξεχειλίσει ανά πάσα στιγμή». Είπε ότι Ρωσία και Συρία θα ανταποδώσουν εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στην κεντρική Συρία, με τη δικαιολογία της εκεί «ιρανικής παρουσίας». Ο Λάβρεντεφ σημείωσε επίσης ότι οι «ισραηλινές επιθέσεις» θα πρέπει να σταματήσουν.

Η δήλωση του Ρώσου διπλωμάτη δείχνει ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει την αντιαεροπορική άμυνα του εναέριου χώρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας τους επόμενους μήνες. Οι ενέργειες της Μόσχας δείχνουν ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποφασίσουν άλλες χώρες για τη μοίρα της Συρίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, η Τεχεράνη προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτές οι ενέργειες του Ιράν και της Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία.

Η κατάσταση είναι σχεδόν παρόμοια, αναφορικά με την ισραηλινή αιτίαση των αεροπορικών επιδρομών στις περιοχές των συνόρων Συρίας- Ιράκ. Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, η Τεχεράνη χρησιμοποιεί αυτές τις περιοχές για μεταφορά όπλων μέσω Ιράκ πρός τη Συρία.

Παράξενο ή όχι, αλλά τα συριακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν επίσης αυτά τα νέα.

Πολύ συχνά, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε εδάφη της Συρίας πραγματοποιούνται μετά από στρατιωτικής υφής πληροφορίες των ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύπτουν στους Ισραηλινούς κυρίως αποθήκες και τμήματα αγωγών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 62 στρατιώτες της που σκοτώθηκαν στη Συρία, περίπου 100 στρατιώτες της  τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες τουρκικά θωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από δέκα drones, καταρρίφθηκαν.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα για συμμετοχή σε θανάτους Τούρκων στρατιωτών, ενώ από την πλευρά της η Ρωσία απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στις αρχές Μαρτίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν και τέθηκε σε ισχύ μια εκεχειρία στην περιοχή του του Idlib. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αργότερα είπε ότι αν οι ΗΠΑ και ο τουρκικός στρατός δεν εγκαταλείψουν τη χώρα, η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της.

CONTINUE READING

Ο λόγος για τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις ήταν η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Idlib, όπου τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον συριακό στρατό κατά των θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης και των φιλότουρκων μαχητών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το ήμισυ της ζώνης αποκλιμάκωσης του Idlib και άφησαν πίσω τους αρκετά τουρκικά  παρατηρητήρια εγκλωβισμένα.

Μετά από αυτό, η Άγκυρα αύξησε απότομα το στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και ξεκίνησε την επιχείρηση «Spring Shield» για να απωθήσει τα Συριακά στρατεύματα. 

https://youtu.be/gJRWrViiw-c

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία προτίθεται να αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Συρίας, επιβάλλοντας μια "non fly zone". Στην κίνηση αυτή θέλει να καταφύγει η Ρωσία προκειμένου να μην δύναται Ισραήλ και Τουρκία να πλήττουν με μαχητικά αεροσκάφη ή drone στόχους εντός του Συριακού εδάφους.

Στην "εξίσωση" του προβλήματος που ακούει στη φράση "τι μέλει γενέσθαι στην μεταπολεμική Συρία;" τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, αφού οι ΗΠΑ κάνουν μια δυναμική επανεμφάνιση στην περιοχή με την δημιουργία νέας βάσης τους εντός Συρίας και συγκεκριμένα στο Τριεθνές μεταξύ Συρίας-Ιράκ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα ενισχύουν με οπλισμό και πυρομαχικά τους Κούρδους του YPG.

Συνεπώς μπορεί η πρόθεση της Ρωσίας να είναι ο πλήρης έλεγχος του εναερίου χώρου της Συρίας, ωστόσο αυτό μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο χωρίς την "συνεργασία" με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν  και αυτές να έχουν κυρίαρχο ρόλο και λόγο στη μεταπολεμική Συρία.

https://youtu.be/P8xm1qVV3SI

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR