Οι ξένοι επενδυτές σπεύδουν μαζικά προς την έξοδο από το Τουρκικό Χρηματιστήριο με το ποσοστό τους στις μετοχές να υποχωρεί στο 45,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg σε διάστημα 4 μόλις εβδομάδων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως καθαροί πωλητές τουρκικών μετοχών ύψους 857 εκατ. δολαρίων.
Η ανατροπή της οικονομικής ηγεσίας της χώρας τον Νοέμβριο προκάλεσε ράλι στα τουρκικά assets και ώθησε τους ξένους αναλυτές όπως εκείνους της Morgan Stanley και της HSBC Holdings Plc να συστήσουν στους πελάτες τους να επενδύσουν στις μετοχικές αξίες του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, οι εισροές επενδυτών μετά το «ξήλωμα » του οικονομικού επιτελείου αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες και οι καθαρές πωλήσεις των τουρκικών μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν πλέον φθάσει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η MSCI προειδοποίησε την Τουρκία ότι ενδέχεται να την εξαιρέσει από το καθεστώς της αναδυόμενης αγοράς, λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλλει στους επενδυτές μετοχών. Έκτοτε, η Τουρκία πήρε πίσω την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τις εταιρείες που εντάσσονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (Borsa Istanbul 30 Index), επεκτείνοντας πρόσφατα το μέτρο και για εκείνες του δείκτη Borsa Istanbul 50 Index. Οι αρχές χαλάρωσαν κάποιους κανόνες για το margin trading.
«Η ευρύτερη τάση όσον αφορά τη συμμετοχή των ξένων πλέον είναι αρνητική παρά τη χαλάρωση των περιορισμών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Μπουράκ Μπουράκ Ντεμιρχογλου, επικεφαλής διεθνών αγορών στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε τη συνέχεια αυτής της τάσης και είναι πιθανόν να μην είναι εύκολα αναστρέψιμη».